Hvad er det vi længes efter? Og hvordan hænger det sammen med hvordan vi blev mødt i vores barndom og særligt hvordan vi ikke blev mødt?
Hvad længes vi efter? Hvad betyder det at længes efter noget?
Måske mærker vi ikke direkte en konkret længsel. Men vi kan have en oplevelse af, at vi ikke er rigtig tilfredse med vores liv. Der kan opstå en tristhed, som vi ikke rigtig forstår årsagen til. For nogle, kan denne tilstand opleves som den samme tilstand af at være i en depression.
At længes efter noget, kan udspringe af det vi inderst inde drømmer om. Det kan være at “der mangler noget” i vores liv. Noget vi gerne vil have skal være der, men som ikke er i vores liv. Det kan være noget vi gerne vil have mere af. Og ofte er det forbundet med en smerte. Fordi vi længes efter noget, som vi oplever er svært eller uopnåeligt at få.
Når vi ikke bliver mødt
På nogle tidspunkter eller perioder af vores barndom oplever vi, at vi ikke blev mødt i vores behov. Hvis et menneske fx har oplevet en adskillelse fra sin mor i den første tid af sit liv, vil det sætte sig i barnet. Barnet kan føle sig uvelkommen eller at det ikke hører til. Sådan et barn vil hurtigt lærer at beskytte sig selv. Det vil måske lukke sig mere inde, for at kunne rumme den smerte af ikke at føle sig mødt. Og det kan senere udmønte sig i en længsel, efter at føle sig mødt og velkommen i verden, som den han/hun er.
Det kan også være, at vi ikke er blevet mødt i nogle andre behov vi havde. Fx behov for omsorg, mad eller søvn. Eller behov for at udtrykke følelser, have retten til vilje eller handle. Dette kan udvikle en følelse af forkerthed, når vi mærker de behov, som vi ikke bliver mødt i. Derfor kan det være svært for os som voksne, at føle os okay med vores behov og stå ved dem. Vi kommer nemt i en indre konflikt. Fordi kroppen beskytter os med vores forsvar, for ikke at mærke den smerte, der er forbundet med de uopfyldte behov.
På den måde vil der vokse en større og større længsel efter, at vi kan være i verden og føle os elsket. Samtidig med at vi bliver mødt i vores behov, uden at vi føler os forkerte. Vi har en længsel efter, at vi netop må være her og samtidig have retten til behov. Uden at vi behøver at frygte at blive forladt, udskammet, gjort til grin eller føle os forkert. Eller værst af alt ikke føle os elsket.
Så hvad længes vi egentlig efter?
Hvordan kan vi få kontakt med vores inderste længsler?
For at få svar på det kan vi dykke ned i, hvad det var for nogle behov vi ikke fik opfyldt i vores barndom? Eller hvilke sider eller dele af mig, var der ikke plads til? For det er her, vi finder ind til vores inderste længsler.
Mange af os længes måske efter en partner. Men når vi får en partner eller har en, så længes vi ofte efter noget bestemt fra den partner. Derfor handler det i virkeligheden mest om os selv. At det vi længes efter hos en partner, er noget vi længes efter mere af i os selv. Så vi kan i stedet spørge – hvad er det jeg gerne vil have mere af i mit liv? Hvad er det for nogle behov jeg ikke blev mødt i og som jeg længes efter at blive mødt i? Hvad er det jeg gerne vil have mere af i mit liv?
Vores dybeste længsler handler dermed om, at vi finder tilbage til “de tabte dele” i os selv. De dele vi måtte tage afstand fra som barn. En længsel efter at blive mødt som den vi er. Uden at vi skal være på en bestemt måde, være noget bestemt eller gøre noget bestemt.
Hvad forhindre os i at få indfriet vores længsler?
Vores forsvar er etableret i en mangeltilstand. Der var noget vi manglede, som vi ikke fik. Og når vi ikke får det vi har brug for, så bliver det utrygt. Vi bliver bange. Derfor er det altid forbundet med frygt at “gå imod” vores forsvar og stå ved vores behov. Stå ved det vi mærker. Ganske enkelt fordi det var utrygt og farligt for os som barn. Men får vi øje på vores forsvar og det vi er bange for, så kan vi begynde at arbejde med det.
Vi kan nå til et tidspunkt i vores liv, hvor vi ikke længere kan holde ud at være i denne mangeltilstand. Og så er det, at vi kan få motivationen til at gøre op mod alle disse gamle begrænsninger, som vores forsvar har givet os. Og når vi mærker den længsel dybt nok, kan vi for alvor begynde at gå efter det vi drømmer om.
Der vil ofte være en sammenhæng mellem vores ubevidste længsler, og de mangeltilstande vi oplevede i vores barndom. En oplevelse af at vi ikke er rigtig glade og tilfredse med vores liv. Fordi vi mangler kontakt til vores længsler, da de er ubevidste og derfor får vi dem ikke opfyldt.
Vores krop gemmer på de gamle oplevelser
Alt det vi har oplevet igennem vores barndom og senere hen i livet, det lagres i kroppen. Især det vi oplevede der var svært. Så når vi ikke blev mødt i nogle behov, så sørgede vores forsvar for at beskytte os, ved at lukke af for det vi mærkede. Og på den måde var der noget der blev tilbageholdt i kroppen. Det er det, vi kan arbejde med kropsligt. For vores forsvar sidder meget dybt i kroppen.
I kropsterapien skaber vi muligheden for, at vi får genskabt kontakt til de områder i kroppen, som vi på et tidpunkt lukkede ned for. Vi får en større bevidsthed omkring os selv, når vi arbejder med kroppen. Det er ofte ikke nok at forstå disse sammenhænge, for at kunne ændre på dem.
Vi har også brug for at mærke dem.
Vil du gerne finde ud af, hvad du egentlig længes efter og hvad der forhindre dig i at gå efter dine længsler? Så er du velkommen til at læse mere om mine behandlinger her eller booke en tid til en gratis opklarende samtale.
Læs også: Dybest set har v en længsel efter at blive mødt som den vi er
Lisbeth Degn, Kropsterapeut💚