Lisbeth Degn, kropsterapeut

Sammenhængen mellem krop og psyke har altid interesseret mig. Jeg har mærket denne sammenhæng, især i pressede perioder af mit liv. Og jeg har altid haft en nysgerrighed efter at forstå den endnu dybere.

Tidligere i mit liv manglede jeg kontakt til mig selv og min krop. Mest fordi jeg undertrykte det jeg mærkede. Jeg oplevede at jeg var ufri og hæmmet, at livet var en kamp og  jeg havde en fornemmelse af, at jeg havde lukket en del af mig selv ned.

Jeg var ikke glad, selvom jeg burde være det. Men jeg forstod simpelthen ikke hvorfor.

Men det hele gav meget mere mening senere hen, og hvis du gerne vil vide mere om min rejse og baggrund for det jeg laver i dag, så læs med her.

 

Min baggrund som folkeskolelærer

I mine mange år som folkeskolelærer, har jeg arbejdet med mange forskellige børn og voksne. De fleste har desværre en alt for presset hverdag. En hverdag hvor vi er for meget “oppe i hovedet”. Det resulterer i stresstilstande, fordi vi har mistet kontakten til vores krop og dermed vores egne grænser for hvad vi kan holde til.

Det skete også for mig, da jeg for mange år siden blev sygemeldt med stress og begyndende depression.

Læs mere om kropsterapi mod stress

Jeg var lige vendt tilbage fra barsel med mit første barn, og den pressede hverdag med familie og fuldtidsarbejde slog benene væk under mig.

Jeg havde alt for længe overhørt min krops signaler. Og på et tidspunkt sagde kroppen helt fra. I flere psykologforløb blev jeg klar over, hvorfor jeg var blevet stresset.

Problemet var bare, at jeg nåede til et punkt, hvor det ikke rigtig “rykkede” længere, at blive ved med at tale om det. For selvom jeg forstod og kunne se mine egne mønstre, så var jeg ikke i stand til at ændre på dem. Og derfor sad jeg fast og blev ved med at gøre mere af det samme. 

Jeg havde samtidigt været fysisk aktiv og det har jeg altid været. Jeg løb og styrketrænede, praktiserede yoga, meditation og mindfulness. Og det gjorde mig altsammen godt, for jeg kunne mærke at jeg fik det bedre når jeg brugte min krop. 

Men det var først da jeg selv begyndte at få kropsterapeutiske behandlinger, at jeg med det samme mærkede, at noget begyndte at forandre sig. Det hele faldt ligesom på plads inde i mig.  Jeg mærkede at min krop og hoved begyndte at arbejde sammen, i stedet for at være to adskilte størrelser. Jeg begyndte at føle mig som et helt menneske igen. Alt det der tidligere frustrerede mig og som jeg ikke forstod, begyndte lige så stille at give mere mening. Fordi jeg fik kontakt til det i min krop, som jeg havde brug for at få kontakt til.  

Jeg valgte at blive kropsterapeut

Da jeg mærkede hvor meget det betød for min egen selvudvikling at få kropsterapeutiske behandlinger, mærkede jeg også, at det ville jeg gerne hjælpe andre med. Og i 2017 startede jeg med at uddanne mig til kropsterapeut.

Jeg blev uddannet på Totum og tog Totum Masterclass efterfølgende. Siden da har jeg fordybet mig i karakterstrukturer og forsvarsmønstre. Men det var ikke nok for mig. Jeg havde brug for at dykke mere ned i mine egne mønstre og ud i flere afkroge af mig selv.

Derfor har jeg de sidste 4 år gennemført flere gruppeterapeutiske forløb sammen med en af Danmarks bedste terapeuter:  Gestalt- og psyko/kropsterapeut Anne Marie Troelsen. Her har jeg arbejdet dybere med mine egne forsvarsmønstre og karakterstrukturer samt fået løbende individuel supervision og terapi. Og det gør jeg stadig.

Og det er dette arbejde, min egen proces, der danner det største fundament for, hvad jeg trækker på i dag som kropsterapeut.

Og det er efter min mening, det allervigtigste for at blive en god terapeut. Vi kan nemlig aldrig tage vores klienter med længere, end vi selv har gået.

Kropsterapien er stadig en del af mit fundament. Men jeg arbejder meget intuitivt og jeg er god til at gribe fat i det der opstår i rummet nu og her. For det er den bedste mulighed for, at du som klient kan få en bevidstgørelse af dine egene mønstre. At du går ind i dem og “er” dem, imens jeg støtter og guider dig. Og det kan være forskelligt hvordan vi arbejder, det kan både være siddende, stående eller liggende.

Det er rigtig svært for mange, at mærke hvad der sker i kroppen, hvis vi ikke er vant til det. Og det er helt okay. Men vi er alle født med en kontakt til vores egen krop og en evne til at mærke efter. Men der sker bare ofte noget i vores barndom, som gør at vi hurtigt lærer at tilpasse os vores omgivelser, i stedet for at lytte til vores egen krop. Det er den evne, vi kan arbejde med at få trænet op igen.

Og det vil jeg gerne hjælpe dig med – du kan læse mere om hvordan her

Jeg har det godt som menneske og kropsterapeut

Jeg har opbygget en hverdag, hvor jeg bedst muligt kan passe på mig selv. Det opfatter jeg faktisk som det mest selvkærlige vi kan gøre. Jeg vælger at gøre gode ting for mig selv hver dag: fysisk træning, yoga, dans og vinterbadning er højt prioriteret i min dagligdag. Jeg har tidligere rejst en del i Asien og mine ferier har altid været aktive med vandring, løb eller alpin skiløb.

Jeg har stort set ændret på alt i mit liv, siden jeg startede uddannelse som kropsterapeut. Jeg sagde mit faste lærerjob op tilbage i 2017 og blev selvstændig kropsterapeut. Jeg blev skilt og i dag bor jeg sammen med mine to store piger i en fantastisk lejlighed i hjertet af Århus.

Min lejlighed og alt hvad jeg har indrettet mit hjem med, er nøje udvalgt. Fordi jeg tror på, at det vi omgiver os med også påvirker os. Det gør de mennesker som vi er omgivet af også, og derfor skal vi vælge dem med omhu.

Men jeg elsker min hverdag og har ikke længere den samme længsel efter at rejse ud, fordi jeg trives virkelig godt i min hverdag.

Jeg har valgt, at jeg ikke tager så mange klienter ind. Fordi jeg vil have overskud til ALLE mine klienter, så jeg kan være fuldt tilstede i rummet og være nærværende i alle sessioner. Og jeg har nogle helt fantastiske rammer i et dejligt klinikfælleskab i en fredet bygning i Latinerkvarteret i Århus C, meget tæt på hvor jeg selv bor. På den måde har jeg mig selv helt med i det jeg laver. Og det føles rigtigt for mig.

Jeg har desuden det sidste års tid, haft et bijob, som støttelærer for et par elever på en skole, som jeg har været meget glad for. Her har jeg virkelig haft glæde af alle mine kompetencer som både lærer og kropsterapeut.

 

Hvorfor skal vi have kroppen med?

Kropsterapien er en holistisk behandlingsform, der tager udgangspunkt i at krop og psyke hænger sammen, og derfor ser jeg aldrig på et enkelt symptom, fordi det hele hænger sammen med hvordan vi tænker og føler om os selv og ser os selv i et bestemt lys. Vi bærer rundt på en historie om os selv, som vi ofte ubevidst er meget styret af.

Der er mange gange en bagvedliggende årsag til de fysiske eller psykiske smerter, du har som klient. Og det er årsagen der er vigtig at arbejde med, for så kan du virkelig skabe forandring i dit liv.

Når du mærker og oplever på egen krop, hvor meget din krop og psyke hænger sammen, så vil du måske blive overrasket over, hvor meget du selv kan gøre, for at få det bedre.

Mine sessioner er en slags undervisning i, hvordan du kan skabe mere bevidsthed i dig og din krop og få øje på den sammenhæng der er, mellem det du oplever og mærker fysisk og psykisk.

Jeg elsker mit arbejde som kropsterapeut og jeg er dybt taknemmelig og ydmyg over, at jeg kan få lov til at blive en vigtig del af mine klienters udvikling og være vidne til de små og store skridt mine klienter tager.

Lisbeth Degn – uddannelse, egenterapi og erfaring

 

 • 2024 deltager fortsat i Supervision/terapiforløb i gruppe v. Anne Marie Troelsen
 • 2024 Wild Woman 5 dages gruppeinternat v. Anne Marie Troelsen
 • 2022/2023 Supervision/terapiforløb i gruppe v. Anne Marie Troelsen i alt 24 dage på internat
 • 2022 Wild Woman 4 dages gruppeinternat v. Anne Marie Troelsen
 • 2021/2022 HeartCore gruppeterapiforløb v. Anne Marie Troelsen, 40 dage på internat
 • 2020/2021 Karakterstruktur/forsvarsmønstre v. Anne Marie Troelsen, 16 dages kursusforløb
 • 2021/22 hjælpelærer på to hold på Totumuddannelsen
 • 2021/22 supervisor på flere internater på Totumuddannelsen
 • 2020 Totum Masterclass overbygning, 175 timer
 • 2019 Sundhedspsykologi v. Karsten Munk akademiet, 50 timer
 • 2019 Klinikdrift v. Karsten Munk Akademiet, 50 timer
 • 2018/2019 Fysiologi, anatomi og sygdomslære v. Karsten Munk Akademiet, 300 timer
 • 2018 – 2024  workshops på over 20 forskellige skoler i Århus kommune 
 • 2018 Februar uddannet Totum kropsterapeut
 • 1998 Uddannet lærer og arbejdet som lærer indtil 2017

Læs mere på min blog

 

Hvordan håndterer du modgang?

Hvordan håndterer du modgang?

Derfor et det et kropsligt arbejde vi skal gøre, for at vi kan få nye handlemuligheder fremover, så vores forsvar ikke styrer os hele tiden, så vi kan blive bedre til at håndtere den modgang vi møder.