Når vi har det svært eller oplever krise i vores liv, vil vi bare gerne have det til at gå væk. Vi forsøger at arbejde det væk eller at placere det i baggrunden og ikke tænke for meget på det og vi forsøger at holde det væk ved ikke at give os selv lov til at mærke det. Men det er der alligevel og det sidder i kroppen. Derfor er løsningen heller ikke at få noget til at gå væk.

Når vi har det svært kan det føles på mange måder. Vi kan føle os handlingslammede. Vi kan føles os energiforladte. Vi kan føle os vrede og frustrerede. Vi kan føle os uretfærdigt behandlet og vi kan have mange andre følelser der er ubehagelige at være i.

At gøre ingenting er også en strategi

Når vi er i krise, kan vi have et ønske om, at det der er svært, skal gå væk eller tages væk fra os.

Men det der er svært forsvinder ikke. Det kommer det heller ikke til. Det svære er der og vil hele tiden være til stede i vores krop.

Hvis vi i stedet prøver at tillade det, der er svært, at være der,  sorgen, smerten, vreden over det der er sket, så bliver det faktisk nemmere at være i. Fordi vi får forbindelse med det i kroppen og mærker det.

Slip modstanden

For når vi ønsker at noget bare skal gå væk, så er der en modstand i os. En modstand mod det der er svært, som vi bruger en masse energi på at holde væk, så vi ikke mærker det. Og det får os til at sidde fast, så vi netop ikke kan komme nogen vegne.

Vi bruger en masse energi på, ikke at mærke det.

Vi bruger en masse energi på at have modstand på det.

Men det er der alligevel.

Hvis vi derimod prøver at arbejde med at give det, der er svært, plads i os selv, tillade det at fylde, acceptere det og give det lov til at være der, så bliver det faktisk lettere og nemmere at være i.

Fordi vi slippe kampen. Vi slipper modstanden over at noget ikke må være der. Vi giver efter for de følelser der er forbundet med det svære og giver dem plads. Tillader os selv at mærke det der er svært i kroppen. Uden at vi skal ændre på noget. Uden at vi skal gøre noget ved det.

Slip kampen og slut fred med det, der er svært

Men der er ofte en frygt eller angst forbundet med at give efter, for at mærke de følelser der er svære. Vi kan have en forestilling om, at de aldrig vil gå væk igen, hvis vi tillader os selv at mærke dem. Eller vi kan være bange for at mærke noget andet ubehageligt, som minder os om et tidligere svigt eller savn.

Men hvis vi overvinder frygten og giver sorgen eller vreden plads og lov til at være der, så vil vi opdage, at vi godt kan være i det. For vores sind forandre sig hele tiden. Og når vi tillader forskellige følelser at få plads og mærke dem, så forandrer de sig også, og der kommer altid noget andet frem på den anden side.

Hvis vi giver efter og slipper modstanden og frygten og overgiver os til sorgen, omslutter sorgen og tager den helt hjem til os selv, så den bliver en del af os selv, og ikke noget der bare skal gå væk. Så sker der faktisk noget. Fordi vi acceptere det, som en del af os.

Vi begynder at være med det, der er i kroppen.

Uden at skulle gøre noget ved det.

Uden at skulle forandre noget.

Men bare tillade det at være der.

Trække vejret sammen med det der er svært.

Du kan først blive noget andet, når du er blevet det, du er

Jeg oplever ofte i min klinik, at mine klienter siger til mig: “hvis bare jeg kunne komme af med den her følelse, så vil alting blive lettere”. Eller de kan sige:; “Jeg orker ikke længere at have det på den her måde”.

Men ofte har klienten ikke tilladt sig selv at mærke det der fylder –  sådan for alvor.

Og derfor går det heller ikke væk.

For følelsen er der alligevel. I kroppen. Også når vi ikke har givet den lov til at være der. Derfor kommer vi op i hovedet og undgår kontakten med vores krop for ikke at mærke noget.

Men når vi giver den lov til at være der, så sker der faktisk noget. Ikke bare i vores tanker, men også i vores krop. Først når vi er der, hvor det hele må være der, og tillader det at være der og det bliver en del af os selv, så er der noget der kan begynde at forandre sig i os. Der er noget der kan smelte og der bliver plads til noget nyt.

Hvis du vil vide mere om hvordan jeg arbejder med dette er du velkommen til at booke en gratis opklarende samtale her

Lisbeth Degn, Kropsterapeut 💚

 

 

 

 

Få bedre kropskontakt

Få bedre kropskontakt

Tilmeld dig her og få inspiration til at dæmpe stress-symptomer som uro i kroppen, smerter, angst, depression. Straks efter tilmelding får du min mobilvenlige guide.

Tak for din tilmelding. Kig i din indbakke (Tjek evt. dit spamfilter). Du får mail med link til at bekræfte, at du vil have mail fra mig.