Vi vil há kontrol over vores liv – også selvom der er Coronakrise. Vi er så vant til at have kontrol over det meste af vores liv og hverdag. Men Covid 19 vendte op og ned på det. Vi mistede med ét kontrollen over vores liv.

Med ét mistede vi kontrol over vores liv. Vi kendte ikke fremtiden. Vi anede ikke hvad der ville komme til at ske. Vi anede ikke hvor længe landet skulle være lukket ned. Vi anede ikke hvor mange af os der ville blive syge? Coronaen er skyld i, at vi har lukket DK ned og vi skal udvise samfundssind. Det har vi gjort i 4 uger nu. Vi skal passe på hinanden, hver for sig.

De fleste mennesker jeg har mødt, også i min klinik, har det bedst med at leve et liv i forudsigelighed. Vi vil gerne vide, hvordan dagen i morgen bliver. Vi vil gerne vide hvordan vi kan forvente at vores uge bliver. Vi vil gerne planlægge næste weekend og hvor næste sommerferie skal gå hen. Vi vil gerne føle, at vi har styr på tingene. Og det har vi også brug for at vide. Det kræver rigtig meget energi af os, hvis der er for mange ubekendte.

For de fleste af os har det altså bedst med kontrol

  • Så føler vi, at vi har styr på tingene
  • Vi ved hvad vi skal
  • Vi kender vores fremtid
  • Der kommer ingen overraskelser
  • Vi har en forklaring på alt

Men Coronakrisen blev på en eller anden mærkelig måde alligevel hverdag for os

Vi begyndte at vænne os til at blive hjemme. Vi fik en ny hverdag til at fungere under Coronakrisen. Vi følte, at vi igen havde kontrol over situationen. Vi begyndte at føle os trygge, bla. fordi vi kunne se, at smitterisikoen var temmelig lav.

Ny utryghed – ny tab af kontrol

Rigtig mange mennesker er lige nu meget nervøse og utrygge. For nu står vi overfor en delvis genåbning af DK. Det vækker bekymring hos mange. Det forstår jeg godt. For mange er stadig bange for at blive smittet eller de er bange for at smitte nogle af deres pårørende.

Den første fase af genåbningen, skal sættes i værk efter påskeferie. Vi ved endnu ikke, præcis hvordan det skal foregå. Hvordan skal vores børn være i børnehaven og vuggestuen? Hvordan skal vores børn være i en skoleklasse med 24 elever i et lokale? Hvad nu hvis børnene blive smittet eller bringer smitte med hen i skolen?

Der er mange spørgsmål som vi ikke kan få svar på endnu

Vi ved ikke hvordan det kommer til at gå. Vi har ikke kontrol over det. Det gør os utrygge.

  • Vi kan ikke vide om kurven stiger for hurtigt
  • Vi kan ikke vide om vores børn bliver smittet
  • Vi kan ikke vide om vi selv bliver smittet
  • Vi kan ikke vide om vores sundhedsvæsen kan følge med

Vi kan ikke have den fulde kontrol hele tiden

Der har så langt vi går tilbage i tiden dukket epidemier op i verden, som vi ikke kunne kontrollere. Og der kommer nok også flere i fremtiden. Vi skal selvfølgelig forsøge at skærme de svageste i samfundet. Men vi kan bare ikke kontrollere alt.

En ting jeg har lært, efter at jeg blev selvstændig og sagde mit faste job op, det er, at der ikke er noget der er sikkert!

Hvert år dør der omkring 1500 mennesker af almindelig influenza og ca. 15000 mennesker dør af rygning. Det kunne vi måske også have haft mere kontrol over?

Min pointe er bare, at vi kan ikke styre alt og det tror jeg ærlig talt heller ikke at vi skal.

Jeg har lært at leve med, at jeg ikke har fuld kontrol over mit liv. Jeg ved hverken hvad der skal ske i morgen eller i overmorgen. Jeg kan ikke styre, hvordan andre mennesker skal leve deres liv eller hvordan naturen går sin gang.

Men der kan ligge en angst bagved at slippe kontrollen. Den kan ligge rigtig dybt i os, og den er ofte en del af alle vores forsvarsmønstre og derfor er den svær at slippe.

Læs også:Hvad er dit forsvarsmønster?

Der er masser af mennesker, der hver dag har levet med risikoen for at blive smittet i de sidste 4 uger. Nu er der bare nogle flere af os, der skal det samme. Jeg har meldt mig som vikar på en skole efter påsken, så jeg kan gøre gavn et sted, indtil jeg igen må arbejde som kropsterapeut.

Jeg aner ikke hvordan det hele kommer til at gå  – men det er ok!

For jeg øver mig i, at jeg ikke behøver at have fuld kontrol over mit liv.

Læs også: Coronavirus har lukket Danmark ned – ta´en pause

Lisbeth Degn, Kropsterapeut