Har du ofte nakkesmerter og nakkespændinger, så tænk over det  –  hvorfor mon? Måske kender du nogle af de gamle ordsprog? Bøje nakken, have pisken over nakken, tage benene på nakken, få nogen på nakken og knække nakken på noget? Måske ligger der en vis portion sandhed i de gamle ordsprog?

Der kan naturligvis være rigtig mange årsager til, at du kan have nakkesmerter eller spændinger i nakken.

Det kan være at du har et piskesmæld, slidgigt eller du har fået en diskusprolaps i nakken.

Det kan også være, at du sidder rigtig meget foran en skærm.

Der kan tilsvarende være mange forskellige årsager til, at du har udviklet slidgigt eller at du har fået en diskuprolaps i nakken. Det kan fx stamme fra fordøjelsesproblemer eller fra spændinger i din brystkassen, som kan gå ind og påvirke dit nervesystem, som på denne måde resultere i nakkesmerter. Kroppen hænger sammen. Har du en ubalance (spændinger) èt sted, så påvirkes resten af kroppen og der kan opstå ubalancer andre steder.

Men der kan også være psykiske årsager, der er den egentlige årsag til at du spænder op i din nakke.

Nakkesmerter og hold i nakken kan handle om, at du kan være låst i dit sind. En stiv nakke kan føre til, at du kun kan se tingene fra en synsvinkel, både i konkret og overført betydning. Eller du kan være kommet i klemme, fordi du forsøger at se tingene fra flere sider, og så kommer du måske i konflikt i din relation til andre, hvis du ikke får givet udtryk for dine egne meninger og holdninger. En stiv nakke kan også handle om ubeslutsomhed, tilbageholdenhed, overdreven selvkontrol eller stædighed og ufleksibilitet.

Nakken og halsen tilsammen, danner desuden forbindelsen mellem krop og hoved. Tankerne sendes ned i kroppen fra hovedet og kroppens reaktioner sendes tilbage til hovedet, hvor det bliver bearbejdet. Man kan sige, at halsen og nakken danner en bro mellem vores handlinger og følelser. Hvis der er noget du er i konflikt med, så kan det sætte sig som spændinger i din nakke og hals.

En spændt hals, kan svække en god og fri vejrtrækning, og kan handle om en grundlæggende angst for livet. En spændt hals mindsker den luft du kan tage ind. Så du måske har svært ved at tage livet ind – at trække vejret.

Læs også:  Træk vejret – helt ned i maven

Måske nogle af disse ordsprog giver mening for dig?

Bøje nakken

Få nogen på nakken

Have pisken over nakken

Knække nakken på noget

Tage benene på nakken

Tage sig selv i nakken

Forebyg en spændt nakke og hals

Har du nakkesmerter eller er din nakke meget spændt, så kan du sørge for at få bevæget de muskler, der er knyttet til hals og nakke. For jo mere bevægelig du holder din nakke og hals, desto bedre, kan du forebygge at du spænder op og mister bevægelighed og frihed i området. Det smitter under alle omstændigheder af på din psyke også. For når vi er bevægelige og fri i vores krop, så vil det også påvirke vores psykiske velbefindende.

Selve nakken består af rygsøjlens øverste 7 halshvirvler. De største muskler omkring halsen og nakken er  sternocleidomastoideus, trapezius og splenius sapitis og splenius cercivis. Dem kan du selv holde bevægelige ved at lave disse forskellige øvelser jeg viser nedenfor.

Brug gerne 5-10 minutter hver dag på at holde din nakke i god bevægelse.  På den måde kan du forebygge de fleste spændinger i din nakke og hals.

Øvelser for nakkesmerter og spændinger i nakke og hals

Start med at stå på et gulv med hænderne ned langs siden af kroppen. Tegn så cirkler med dine ænder så dine skuldre drejer rundt i cirkler. Det gør du for lige at løsne op i området.

Drej så hovedet fra side til side langsomt. Drej så langt ud du kan, før du drejer til den anden side. Gentag fra side til side 5 gange i hver side.

Lad dit hoved vippe forover og ned mod dit bryst og vip derefter hovedet bagover, så du kikker op mod loftet. Gentag 5 gange.

Lad nu dit hoved være vippet bagover og mens du holder det der, så prøv om du kan synke et par gange, imens du holder hovedet bagover. Prøv dernæst at lave underbid, dvs. du presser din undermund ud og væk fra din overmund, samtidig med at hovedet er vippet tilbage. Så får du et godt stræk på forsiden af din hals.

Fold dine hænder omme i nakke og dan cirkler med dit hoved, først den ene vej og så den anden vej rundt.

Tip nu hovedet til højre, så du hælder vand ud af øret, ned mod din højre skulder. Læg dine hænder om på ryggen og tag fat om dit venstre håndled med din højre hånd og træk lige ned bage din ryg, så du mærker et stræk på venstre side af din hals og nakke. Gør det samme til modsatte side.

Tag fat med foldede hænder omme i den nederste del af kraniet og tryk dit hoved ned mod dit bryst og hold et stræk i 30 sekunder. 

Som afslutning, kan du folde hele din overkrop forover og slippe fuldstændig i hoved,nakke, skuldre, arme og hele overkroppen og svaje lidt fra side til side.

Hvis du vil være ekstra god ved dig selv, så masser din kraniekant med dine tommeltotter, ved at placere dine hænder på baghovedet med tommelfingrene på kraniekanten.

God fornøjelse med øvelserne!

Læs også:Siger du ja til andre, før du siger ja til dig selv?

Lisbeth Degn, Kropsterapeut