At sætte tempoet er nogle gange nødvendigt. Jeg føler ofte at jeg skal nå en masse og udnytte min tid godt. Være effektiv. Men måske er det i virkeligheden mere effektivt, at være langsom og sætte tempoet ned?

At sætte tempoet ned, har jeg derfor efterhånden erfaret, er godt for mig. Også i de dagligdags små gøremål. Det tror jeg, at vi alle kan have brug for, i den til tider alt for travle hverdag vi har.

Det ligger meget dybt i mig, at jeg helst skal være effektiv og nå en masse, udnytte tiden bedst muligt. Men måske er det i virkeligheden ikke det bedste for mig?

Jeg vil tage mig tid til at glædes ved noget

Som selvstændig har jeg mange forskellige opgaver. Jeg behandler selvfølgelig først og fremmest mine klienter. Jeg underviser på Totum i kropsterapi og jeg laver workshops på skoler. Jeg arbejder jævnligt på min hjemmeside og skriver blogindlæg. Jeg laver regnskab, skriver klientjournaler og laver opslag til SoMe.

Men i dag var anderledes, for der skulle jeg ud til min fotograf og udvælge billeder til min hjemmeside.

Jeg valgte at tage cyklen de 19 km jeg har til fotografen. Det betød, at jeg havde god tid, til at glæde mig, til at se alle billederne. Og på turen hjem fik jeg tid til, at lade indtrykket af alle billederne synke ind og bundfælle sig. Jeg blev mere og mere sikker på, at den udvælgelse jeg havde lavet, var den rigtige.

Jeg blev sikker, fordi jeg tog mig tiden til at mærke efter. Jeg var ikke allerede på vej til noget andet. (Igen)

Nu glæder jeg mig helt vildt, til at se billederne, når de er klar.

Jeg har brug for langsomheden

Siden jeg tilbage i 2005 blev sygemeldt med stress, har jeg haft fokus på, at jeg må finde tidspunkter i min hverdag, hvor jeg ikke behøver at have travlt. Tidspunkter hvor jeg sætter tempoet ned. Og det er stadig svært! Men jeg øver mig!

I de sidste 15 år har jeg praktiseret yoga i lange perioder. Det er rigtig godt for mig. For i yogaen er der netop tid. Tid til at mærke effekten af det jeg laver. Tid til at bevægelserne laves langsomt og jeg har tid til at mærke min krop samtidig. Så jeg har brug for, at jeg prioritere min yoga højt.

For 6 år siden startede jeg på vinterbadning. Det er blevet utrolig populært. Og det tror jeg, at der er mange gode grunde til. Men en af mine vigtigste grunde til at vinterbade er netop, at tempoet er et helt andet, når jeg træder ind i badeklubben. Der er god tid. Der er ingen mobiltelefoner der forstyrrer.  Det er næsten som om, at tiden står stille derinde. Det gør mig godt. Jeg får en pause. Jeg får tid til at tænke og mærke.

En langsom rejse

Da jeg var ung, var jeg ude at rejse. Vi var en gruppe af danskere, der kørte i en lastbil fra Danmark til Nepal. Det tog 3 måneder. Vi kørte de fleste dage mellem 8-10 timer. Vi oplevede hvordan landskabet langsomt forandrede sig. Og hver gang vi krydsede en ny grænse, der oplevede vi, hvordan et nyt land kom til syne. Jeg kunne mærke at det gjorde mig godt. Det langsomme og ensformige var balsam for sjælen.

Det blev aldrig kedeligt for mig at sidde og kikke ud på landskabet der langsomt gled forbi. Vi kørte langsomt. Det larmede i lastbilen og vi blev rystet godt igennem. Vi mærkede at vi bevægede os. Men jeg havde mig selv med på rejsen. Jeg kunne følge med. Jeg kunne nå at vænne mig til forandringen i de forskellige lande og de forskellige kulturer vi mødte undervejs.

Det føltes godt at bevæge sig langsomt. Nepal blev ikke mit mål. Det var turen turen undervejs der blev målet.

Find åndehullerne

Jeg prøver at udnytte de muligheder jeg har i min hverdag, til at sætte tempoet ned. Og jeg kan mærke, at det gør mig godt, hver gang det lykkes at gøre noget langsomt. For så har jeg mig selv med. Derfor ved jeg, at det er vigtigt, at jeg prioriterer det langsomme – så ofte jeg kan.

Har du også brug for at være langsom og hvornår gør du det så ?

Læs mere om at sætte tempoet ned her

Lisbeth Degn, kropsterapeut