Nervøs for eksamen du kender sikkert følelsen? Svedige hænder, urolig mave, tørhed i munden og kvalme. Det er sådan de fleste har det lige før en eksamen.

Nervøs for eksamen? Det kender mange sikkert til.

I dag skal hold mit hold til eksamen på Totum. Det hold jeg har fulgt i over et år på deres rejse til at blive uddannet til kropsterapeuter. Nogle af dem vil være lidt nervøse for deres eksamen.

  • måske fordi de er bange for ikke at komme til at lave en fejl
  • de er måske bange for at dumme sig.
  • de er bange for at komme til at gøre noget uhensigtsmæssigt overfor klienten
  • de er bange for at de går i stå i behandlingen
  • de er bange for ikke at kunne møde klienten

Men hvorfor bliver vi egentlig så nervøse op til eksamen?

Alle de gange jeg selv har været til en eksamen, har jeg aldrig oplevet, at der var nogle i mine omgivelser der forventede noget bestemt af mig. Det var mine egne forventninger, der gjorde at jeg blev nervøs. Jeg kunne faktisk kun blive skuffet, fordi jeg selv havde meget høje forventninger til mig selv.

Som regel er nervøsiteten egentlig helt ubegrundet. Mine elever er alle velforberedte. De har øvet sig igennem hele året. De har mødt op og været med i undervisningen hver gang. De har prøvet eksamensformen to gange tidligere. Og de ved hvad de skal gøre. Så hvad er det der gør, at de alligevel bliver nervøse?

Jeg tror, at de er bange for at skuffe sig selv, ligesom jeg selv har været. De er bange for, at de ikke kan leve op til deres egne forventninger.

Egne forventninger er tårnhøje

Vi vil så gerne præstere, når vi går til eksamen. Vi vil gerne føle, at vi er gode og dygtige nok, og det vil vi gerne bevise til en eksamen.

Men måske er det sådan, at de fleste af os, ikke føler os gode nok i os selv, men vi føler at vi er nødt til at præstere, for at føle os gode nok.

Alle de gange jeg har været til eksamen i mit liv, har det været min egne forventninger der har lagt det største pres på mig selv.

Vær dig selv

I dag har jeg fundet ud af, at det er kun mig selv, der har de forventninger. Ikke mine omgivelser, Jeg behøver ikke at præstere på en bestemt måde, for at være god nok.

Jeg skal egentlig bare være mig selv. Det går rent faktisk meget bedre, hvis bare jeg er mig selv.

Så mit råd til mine elever i dag er enkelt. Vær dig selv. Så gør du det bedste du kan.

Held og lykke hold 15 med eksamen i morgen!

Lisbeth Degn, kropsterapeut

Læs også om angst her