Oplever du også uro og nervøsitet, inden du skal på job igen efter en dejlig lang sommerferie? Selvom du har været helt afslappet og nede i gear? Så er du ikke den eneste.

Mange oplever uro og nervøsitet, inden de skal starte på job igen. På trods af, at de har haft en dejlig lang og afslappet ferie.

Sådan var det også for mig engang.

Læs her om hvordan jeg blev stresset

I flere år oplevede jeg en begyndende uro og nervøsitet i dagene op til, at jeg skulle starte på job efter sommerferien. Jeg begyndte at bekymre mig om, hvilke opgaver jeg skulle løse, om jeg nu kunne løse dem godt nok. Tankerne kørte rundt. Jeg havde svært ved at overskue og prioritere mine opgaver. Jeg havde svært ved at falde i søvn. Og jeg havde en mærkelig uro i kroppen.

Uro og nervøsitet kan være tegn på begyndende stress

Uro i kroppen, nervøsitet, tankemylder, problemer med fordøjelsen eller søvnbesvær er typiske tegn på at din krop er i en stress-tilstand.

Hvis du også lige nu oplever nogle af de samme symptomer, efter din sommerferie, bør du tage det alvorligt. Det kan selvfølgelig være tegn på mange ting og det er altid klogt at få det tjekket hos en læge, hvis du er i tvivl. Men hvis du ellers er sund og rask, så kan det meget vel være tegn på, at du er på vej til at blive stresset.

Tag en stress-test her

Når vi bliver presset eller stresset, så reagerer kroppen, som om den skal i kamp. Vores åndedræt bliver hurtigere, vores fordøjelse nedsættes og blodtrykket stiger. Blodgennemstrømningen til hjerne og kroppen stiger og din krop spænder op. Din krop er klar til kamp.

Og det er jo meget hensigtsmæssigt – hvis vi skal i kamp. Men når vi for mange gange og for ofte får den reaktion i kroppen, så bliver det usundt for os. Kroppen får svært ved at slippe den tilstand, når vi er i hvile. Og så bliver det usund tilstand for kroppen at være i, som på lang sigt kan føre til forskellige sygdomme.

Få mere viden om kroppen og stress 

Hvorfor bliver vi stressede

Der kan være mange årsager til at vi havner i en stress-tilstand. Du arbejder måske i et job, hvor du har vigtig funktion for andre mennesker. Måske er dine opgaver ikke tydeligt nok defineret, så det er din egen “standard” der bestemmer niveauet, og derfor bliver det ofte alt for ambitiøst. Du har måske en meget dominerende chef eller kollega, som du har svært ved at sige fra over for? Eller du oplever alvorlig sygdom eller død i din familie, så du kommer under ekstra pres i en periode i dit liv.

Og hvis du så oveni, er én af dem, der gerne vil gøre dit arbejde super godt, så kommer du nemt til at være for hård ved dig selv. Du føler, at det du gør, ikke er godt nok, du føler faktisk ikke at du slår til nogle steder? – Og det gælder egentlig også i dit privatliv?

Fællestræk for stressramte

Det jeg oplever som behandler og tidligere selv stressramt er, at vi kommer til at overskride vores egne grænser. Vi får ikke sagt fra. Vi kommer til at gå alt for langt, for at udfylde den rolle vi har fået (eller pålagt os selv). Vi kommer til at strække os langt ud over vores egen grænse, i vores iver efter at gøre det godt for andre.

Oplever du også, at du selvfølgelig skal give dig selv 100% og yde dit bedste – hele tiden? Du vil være dygtig og du ER knaldhamrende dygtig til du gør? Du opfattes ofte som den stærke på dit arbejde, den som siger ja til ekstraopgaver? Du er én af “dem” der kan klare det hele?

Men du glemmer den aller vigtigste ting.

Du glemmer sig selv.

Du har ikke længere dig selv med i det du laver.

Du er stoppet for længst med at mærke efter hvor din grænse går.

Så kan jeg godt forstå at du har uro i kroppen, søvnbesvær og at du får mange tanker, inden du skal til at igang på arbejde igen. Din krop er forberedt til kamp! En kamp der skal kæmpes – hver dag. Det er der ingen der kan holde til i længden. Så vil du ramme muren på et tidspunkt.

Bryd dit mønster

Hvis du for alvor ønsker, at bryde den onde cirkel, så må du tage udgangspunkt i hvad du plejer at gøre. Hvilke strategier har du? Hvilke handlemønstre ligger kodet i dig? Er din strategi således, at du altid siger ja til andre og du ikke beder andre om hjælp? Hvis du møder modstand i dit liv, bider du så bare tænderne sammen og arbejder endnu hårdere?

Alle mennesker møder modgang her i livet. Alle uden undtagelse! Men vi takler den modgang vi møder meget forskelligt. Har du fx har svært ved at bede om hjælp, så kan du nemt risikere, at du pludselig står i en situation, der bliver for stor en mundfuld at klare alene.

De handlemønstre du har lagret i din krop, kan være svære at forstå og bryde. Men det er muligt – når først du får øje på dem.

Lyt til din krop

I kropsterapien bliver dine strategier tydelige, når vi arbejder med din krop. Du vil mærke det meget konkret og fysisk i behandlingen. Du vil mærke hvilke strategier du bruger, når du bliver presset. Kæmper du? Opgiver du? Går du til angreb? Går du i forsvar? Løber du væk? Forsvinder du?

Du oplever og sanser din krop på en meget mere bevidst måde i behandlingen, når vi arbejder med dit åndedræt. Når vi kobler åndedrættet på, så vil din krop vise hvornår og hvordan du reagerer, når du bliver udfordret. Når du oplever dette på egen krop, hvilke forsvarsmønster du anvender, så bliver det for de fleste, meget tydeligt, hvad det er de plejer at gøre. Måske mærker du hvor meget du kæmper, for at holde dig oppe? Måske mærker du at du bare vil væk?

Igennem kropsterapien får du nogle kropslige erfaringer. Du mærker og sanser hvilke strategier din krop anvender. Du bliver bedre til at lytte til din krop. Det er første skridt. Har du erfaret med din krop, hvad den gør, når du bliver presset, så vil du også erfare, at du kan vælge at gøre noget andet.

Du har altid et valg

Det kan godt være, at det du plejer at gøre føles trygt og rart, måske fordi det er så velkendt. Men det er det bare ikke i længden. Og slet ikke når der kommer nye udfordringer til i vores liv.

Så du har altid et valg. Du kan stoppe med at kæmpe. Stoppe med at bide tænderne sammen. Stoppe med at finde dig i for meget. Stoppe med at sige ja til for mange opgaver. Du kan gå en ny vej.

Mærker du en uro, søvnbesvær eller tankemylder, inden du skal igang igen med job eller studie, så tag det alvorligt. Der er altid en grund til, at din krop den reagerer som den gør. Din krop lyver aldrig – så begynd at lyt til den.

Vil du vide mere om mine behandlinger?

Lisbeth Degn, kropsterapeut