Når vi bliver ramt af stress, så er det ofte omgivelserne, der opdager det først. Du er som regel den sidste til at indse at du er blevet ramt af stress. Din krop er blevet vant til, at være i en stress-tilstand, hvor du er presset og som er usund for dig. Mange går med disse symptomer alt for længe og så siger kroppen pludselig fra.

Mange af symptomerne på stress, opdager du ikke, fordi de stille og roligt udvikler sig over tid. Du tror at det er normalt at være træt. Du opdager ikke, at du bliver mere irritabel og du får en kortere lunte. Du opdager ikke, at du begynder at trække dig socialt og du begraver dig i dit arbejde, så du ikke mærker noget. Det bliver normalt for dig, at vågne op om natten og ikke kunne sove. Du føler dig hele tiden presset. Du er blevet ramt af stress.

Vi kender sikkert allesammen, de her mennesker, der tilsyneladende kan klare alt. Det ser i hvert fald sådan ud. De har altid overskud og lader sig ikke slå ud af noget. De er hjælpsomme, siger aldrig nej og deler gerne ud af deres viden og har altid gang i en masse.

Sådan tror jeg, at andre betragtede mig engang.

Men stress kan ramme alle. Der kan ske ting i vores liv, som kan slå benene væk under os. Men der er nogle, der bliver hårdere ramt end andre. Og pludselig en dag, så kan de bare ikke mere.

Men hvordan kan det komme så vidt?

Stresssymptomer du skal holde øje med

Alle de mennesker, jeg har haft i min klinik, der har oplevet stress-symptomer, har haft følgende fællestræk

 • det er over lang tid, at de har følt sig pressede

 • de har enten mistet deres job, mistet en partner, eller oplevet sygdom eller dødsfald

 • de vil gerne gøre alting så godt, både på arbejde og i deres privatliv

 • de har ikke lyttet nok til sig selv

 • de har ladet deres grænser overskride

 • de føler sig ikke gode nok

 • de har altid følt, at de skulle kæmpe hårdt

De er nået til et punkt, hvor de ikke kan mere. De har overlevet indtil nu, på en kæmpe jernvilje, for at få deres liv til at hænge sammen. Men nu er der ikke mere at give af. Bægeret er fyldt. Det kan være en lille ting, der har udløst deres stress. Men de har en følelse af, at nu kan de ikke fortsætte mere, på samme måde. Kroppen siger pludselig fra. Kroppen står af!. Den vil ikke være med mere.

I alt for lang tid, har de gået for meget med kompromis med sig selv. De har sagt ja til for meget. De har alt for mange gange, ladet andre overskride deres grænser. De har måske oplevet dødsfald i familien, eller mistet deres job eller har været igennem en skilsmisse og så kommer der ekstra pres på. Så skal der ikke så meget til, før læsset vælter.

Ingen mennesker kommer igennem livet uden modgang, uden at opleve ting der er svære. Men hvis vi i forvejen er hårdt presset så har vi svært ved at tåle den ekstra modgang. Vi kan føle at vi mister grebet om vores liv. Vi mister kontrollen over vores liv. Fordi der ikke er mere at stå imod med. Vi har kørt os selv for langt ud.

Men hvordan kan vi lade det ske – hvordan kan et menneske drive sig selv derud?

Hvordan kan vi presse os selv helt derud? Hvorfor havner vi i den situation, når vi i virkeligheden bare kan sige fra, sætte grænser og lytte til os selv? Det er ikke så enkelt. For mange føler ofte at de ikke har et valg. Men det har vi! Det har du også. Du har altid et valg.

Det opdagede jeg selv, da jeg blev stressramt for mange år siden. Jeg var gået med til alt for meget. Jeg kunne ikke sige fra. Eller rettere, jeg følte jeg ikke kunne sige fra. Jeg havde enormt høje forventninger og krav til mig selv. Både på mit job og i mit privatliv. Jeg ville være dygtig til alt hvad jeg rørte ved! I bund og grund var det jo fordi, at jeg ikke følte, at jeg var god nok, som jeg var. Jeg troede først at jeg var god nok, hvis jeg gjorde alting perfekt. Når jeg så gjorde tingene så godt jeg kunne, fik ros fra mine omgivelser og jeg blev værdsat for det jeg gjorde. Men jeg kunne ikke tage imod den ros. Jeg kunne ikke glæde mig over at have lavet et godt stykke arbejde, for jeg følte stadig ikke at jeg var god nok.

Den kamp kunne jeg ikke vinde!

I mit arbejde med mig selv, fik jeg øje på flere ting. Den vigtigste ting var, at jeg altid har følt, at jeg skulle gøre alting perfekt, for at føle mig god nok. Med den bevidsthed, begyndte jeg at arbejde mig væk fra det pres, jeg havde lagt på mig selv. Jeg begyndte at oparbejde en tro på, at jeg i virkeligheden er god nok som jeg er, uden at skulle præstere noget, uden at skulle noget bestemt.

Men det der virkelig ændrede radikalt ved min grundopfattelse af mig selv var, da jeg i kropsterapien kom ind og mærkede hvilke følelser der var forbundet med ikke at føle sig god nok. Først da jeg fik min krop med i arbejdet, der skete der for alvor en transformation. Jeg oplevede på min egen krop, at jeg havde et valg. At jeg kunne sige nej, sige fra, bede om hjælp og vise min sårbarhed frem – og det var helt okay. Jeg var god nok alligevel!

Jeg mener, at vi altid har et valg. Vi kan sige ja tak eller nej tak. Men ofte er vi styret for meget af vores omgivelser. Af frygt for ikke at være gode nok eller passe ind, blive accepteret eller føle os elsket. Derfor går vi med til for meget. Vi tager måske en uddannelse som vi i virkeligheden ikke har lyst til. Vi forsøger igennem vores arbejde, at få den anerkendelse, som vi egentlig mangler hos os selv. Vi går på kompromis med os selv gang på gang. Og så er det at vi kan havne derude hvor vi pludselig ikke kan bunde.

Er du god nok? Føler du dig god nok, for det du er, og ikke for det du gør?

Er du i tvivl om, om du er ved at udvikle stress, så se her hvad de mest almindelige symptomer på stress er:

 • du har svært ved at koncentrere dig
 • du oplever at du har en dårligere hukommelse
 • du oplever at du ikke er så fysisk udholdende længere
 • du oplever at du psykisk bliver hurtigt udmattet og træt
 • du har brug for længere tid til at restituere
 • du sover dårligt
 • du er mere overfølsom overfor sanseindtryk som lyde, lygte og synsindtryk
 • du oplever at der stilles højere krav til dig, både fra omgivelserne og hos dig selv
 • du bliver mere irriteret og vred
 • du bliver nemmere ked af det, grådlabil
 • du har måske selvmordstanker

Fysiske tegn:

 • smerter forskellige steder i kroppen
 • ustabil fordøjelse
 • kvalme
 • svimmelhed
 • du sveder mere
 • du føler dig tung i kroppen

Læs mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig, med at blive bedre til at forebygge og håndtere stress.  

Er du læge eller sygeplejerske – er du måske særligt udsat for stress lige nu under Corona epidemien – læs mere her: https://laegensstol.dk/corona-virus-pandemi-og-laeger-og-sygeplejersker-i-sundhedssektoren/

 

 

Få bedre kropskontakt

Få bedre kropskontakt

Tilmeld dig her og få inspiration til at dæmpe stress-symptomer som uro i kroppen, smerter, angst, depression. Straks efter tilmelding får du min mobilvenlige guide.

Tak for din tilmelding. Kig i din indbakke (Tjek evt. dit spamfilter). Du får mail med link til at bekræfte, at du vil have mail fra mig.