Kom godt i gang med 2021 uden stress. 2020 var året, hvor vi oplevede, at der er meget vi ikke selv har kontrol over, og derfor er vi ekstra udsat for at blive ramt af stress. Men der er mange ting vi selv kan gøre, for at undgå dette.

Kom godt i gang med 2021 uden stress. Der er nemlig god grund til at fokusere på det, du rent faktisk selv kan gøre. Men nej, der er ikke nogle nemme genveje. Det kræver en seriøs indsats. Men det er det hele værd, hvis du kan undgå at blive ramt af stress.

Jeg har selv været ramt af stress for 15 år siden, og jeg fulgte stort set ingen af disse råd, jeg her har til dig. Men det bestræber jeg mig på at gøre nu. Og det virker for mig. Der er ingen der lever det perfekte liv i harmoni med sig selv 24/7, men mindre kan også gøre det, så længe at vi hele tiden er bevidste om hvad vi gør. Start med at følge et par af rådene og så kan du senere følge op på flere områder. Så værsgo` her kommer mine råd til dig.

Brændstof til kroppen

Kom godt i gang med 2021 uden stress. Noget af det første du bør se på er hvilket brændstof du giver din krop? Din kost har betydning for, hvor meget overskud du har. Vi er alle forskellige og har brug for noget forskelligt. Men en fin rettesnor kan være, at skrue op for grøntsagerne, da de har så mange gavnlige effekter på din krop. Der er mange grøntsager der gør din krop mere basisk og i et basisk miljø trives virus dårligt. Du bliver derfor mere modstandsdygtig overfor sygdom og du støtter din krop i at blive mindre modtagelig for stress.

Bevæg hele kroppen

Bevæg hele kroppen, men ikke nødvendigvis på én gang. Sørg for, at få bevæget alle dine muskler og led fx i løbet af en uge. Også dine fødder, da fødderne er dit fundament. De muskler og led i kroppen du ikke bevæger, stivner og bliver ufleksible. Hvis din krop er ufleksibel, så bliver du begrænset både fysisk og psykisk. Dermed bliver du mere modtagelig overfor stress. Skift gerne mellem motionsformer, så du bruger din krop på forskellige måder. Du får en ekstra bonus når du får pulsen op når din krop udskiller hormonstoffet indorfin, da det påvirker dit humør og giver dig ekstra energi.

Gode sovevaner

Din søvn er vigtig for at din krop kan restituere og genopbygge sig selv. De fleste har brug for 7-8 timers søvn. Dyrker du rigtig meget sport, har du måske brug for endnu mere. Sørg for at få gode sovevaner, hvor du slukker skærmen mindst 1/2 time før du skal i seng og gå i seng på samme tid hver dag. Tænk din dag igennem og få afsluttet den på en god måde i dine tanker eller skriv det ned hvis der er noget, du skal handle på dagen efter.

Sig nej til opgaver

Har du et arbejde, så bliv bedre til at sige nej til opgaver, hvis du kan mærke at du er fyldt op. Det er okay at sætte grænser og sige nej. Husk på at det kun er dig selv der kan mærke hvor din grænse går. Sig også nej til vennetjenester, hvis du ikke har overskud til det. Dine rigtige venner vil respektere at du passer på dig selv og ikke er for meget for andre.

Siger du ja til for meget

Kom ud i naturen

Du har brug for at komme ud i naturen. Din krop reagerer på lyde og lys og den friske luft, det påvirker alt sammen dine celler. Derfor er det vigtigt at du omgiver dig med noget natur så ofte du kan, og det skaber ro og klarhed.

Omgiv dig med positive mennesker

Prøv at prioritere at være sammen med de mennesker der er positive og som giver dig energi og minimer den tid du er sammen med mennesker der dræner dig for energi. Dine celler bliver påvirket af de negative vibrationer og det betyder mere end du tror for dit eget humør og helbred. Vi kender alle sammen til at humør smitter og det gør det dårlige humør også.

Få styr på økonomien

Har du økonomiske bekymringer så prøv at lægge et budget. Få et overblik over hvad du rent faktisk bruger dine penge til. Skriv fx op hvad du bruger på en måned. Sælg det tøj du ikke bruger mere og ryd op og sælg ud af bøger og gamle møbler. Køb brugt og byt med nogle. Læg en plan for hvilke større ting du har brug for at købe og fordel udgifterne ud på et år. De fleste mennesker kan spare mange penge, blot ved at gennemgå deres forbrug for at se hvad de egentlig bruger deres penge på. Måske er det ikke nok? Det kan være nødvendigt at tage din bolig op til overvejelse eller sælge din bil?

Fokuser på det gode i dit liv

Mind dig selv om de gode stunder du har. Måske er det gåturen med din partner. Måske er det en tur på legepladsen med børnene eller en hyggestund med en ven/veninde. Tænk dagen igennem og fokuser på én god ting hver dag. Dine positive tanker påvirker dit sind. Vores hjerne har mest fokus på det negative, hvis vi ikke gør noget bevidst for at tænke positivt. Derfor er det vigtigt at tænke positivt.

Giv plads til dine følelser

Måske mærker du uro eller spændinger? Det er som regel tegn på, at der er nogle følelser i dig som der ikke rigtig er plads til. Prøv at give dem plads. Træk vejret dybt ned i maven. Sæt musik på der understøtter den følelse der fylder hos dig. Mediter eller gå en tur, men giv plads til det der fylder. For når du gør det, så bruger du faktisk mindre energi på det i sidste ende og det dræner dig ikke så meget. Der bliver mere plads til at være dig.

Hold pauser

Sørg for at holde nogle pauser både i hverdagen, men også i weekenden. Hvis du har meget komprimerede dage på dit arbejde, så planlæg at have en stille dag bagefter. Det er ikke en god ide at fylde din weekend op med mange ting, hvis du har haft meget at se til på dit arbejde i løbet af ugen. Det er nemlig i pausen at du har tid til at fordøje og lade det du oplever bundfælle sig. Hvis du ikke får pauserne, og hele tiden bare er videre, så er der en masse du ikke bliver færdig med, som du ikke får bearbejdet og som arbejder videre i underbevidstheden. Og det tager plads og energi.

Håndter bekymringer

Har du mange bekymringer og tanker så få handlet på dem. Enten ved at gøre noget konkret ved det. få afprøvet en ide, få spurgt nogle til råds eller også få skrinlagt ideen igen. Det kan hjælpe at skrive det ned, for så får du det ud igennem hånden. På den måde bliver det ikke ved med at fylde i dine tanker. Spekulerer du på, om du er det rigtige job du har? Gør noget ved det!  Søg orlov og prøv noget andet af. Gå til lægen hvis du går og bekymrer dig om kropslige symptomer og få en afklaring i stedet for at gå for længe med det.

Vær tilstede i nuet

Jo mere du kan være tilstede i nuet, jo mindre er der plads til bekymringer og frygt for fremtiden. Så foretag dig nogle ting, der kræver din fulde opmærksomhed. Byg legoklodser sammen med dine børn. Bag en kage, træn med din hund, ryd op i et skab og sorter og smid ud. Gå i haven. Eller bevæg din krop med opmærksomhed som du fx kan gøre i yoga. Men stræb efter at du har din opmærksomhed på det du gør lige nu.

Husk dig selv

Husk at sætte tid af til dig selv. Især hvis du har børn, kan du nemt at glemme dig selv og bruge al din tid på at gøre noget for andre. Sæt tid af i din kalender, helst hver dag så du gør noget alene som du har lyst til. Det kan være en gåtur eller en tur i svømmehallen eller det kan være at male eller gå på cafe. Det vigtigste er bare, at du gør noget som du har lyst til.

Opsøg en kropsterapeut

Kom i gang med 2021 uden stress. Opsøg en professionel kropsterapeut. Her er det dig der er i centrum. Du får mulighed for at få vendt de ting der fylder og som kan være svære, Du får kastet lys på noget, der ikke altid er så let at få øje på selv. Fordi det sidder i kroppen. Det har vi alle sammen brug for engang imellem, hvis vi gerne vil udvikle os og undgå stress.

Jeg håber at disse råd kan få dig godt i gang med 2021 uden stress. Alt det bedste til dig i det nye år.

Hvis du vil vide mere om mine behandlinger så læs mere her:

Læs mere om hvad stress er og hvilke symptomer du skal holde øje med.

Lisbeth Degn, Kropsterapeut