Hælspore og knyster og andre fodproblemer kan være svære at få bugt med. Fødderne er vores fundament og skal bærer os igennem hele livet. Det er vigtigt, at du passer godt på dem. Vores krop er repræsenteret i fødderne og du kan påvirke hele kroppen, ved at arbejde med dine fødder.
Hælspore og knyster eller andre fodproblemer? Der er heldigvis noget du selv kan gøre, hvis du er plaget af nogle af disse ting. Du kan påvirke og forebygge mange fodproblemer, ved at træne dine fødder med enkle øvelser. De kommer her sidst i indlægget.
Der er rigtig mange ting, der kan sætte sig i fødderne og give gener. Mange kroniske sygdomme som gigt, diabetes, åreknuder og psoriasis kan påvirke fødderne. Bla. fordi at kredsløbet og blodomløbet bliver svækket ved visse autoimmune sygdomme. Dermed er der en dårligere blodtilførsel – især til hænder og fødder. Andre almindelige lidelser er sådan noget som:
Hælspore
Hammertå
Forfodsproblemer
Knyster
Hård eller sprækket hud
Dine fødder har stor betydning for, hvordan resten af kroppen har det. Fødderne er også vigtige i forhold til, hvordan du bærer din krop og fjedre i den, når du fx. går og løber.
Lille øvelse:
Prøv at stille dig ud på et gulv på bare tæer. Synk en lille smule ned i dine knæ. Læg mærke ting hvordan du står på dine fødder. Står du godt på dine fødder? Er der balance? Har du vægten ligeligt fordelt på hele foden? Står du mest på forfoden, som om du er på vej frem? Står du mest på hælene, som om du er ved at bakke? Eller står du på fødderne med vægten ligeligt fordelt på hele foden?
Den måde du står på fortæller noget om, hvor godt du står med dig selv i livet. Har du fødderne solidt plantet på jorden eller står du mere på tæer?
Hvis du kunne tale med dine fødder, hvad ville de så sige til dig? Har de det godt? Giver du dem nok opmærksomhed?
Foden fortæller noget om din retning i livet
Har du nogensinde tænkt over, om dine fødder er på rette vej? Er dine fødder meget indadvendte eller meget udadvendte, så kan det indikere, at du er uklar på, hvilken kurs dit liv skal have.
Har du meget ømme fødder? Eller forstuver du ofte din fod, så kan det være tegn på, at der er noget, der forhindre dig i at gå i en bestemt retning.
Fødderne kan fortælle os noget om, om vi er på vej i den rigtige retning og dermed er glade og tilfredse med vores liv, eller om vi i virkeligheden går i den forkerte retning.
Prøv også at se på disse gamle ordsprog om fødder – måske du kan genkende dig selv i nogle af dem?
få kolde fødder
lande på fødderne
have fod på noget
mærke jorden brænde under sine fødder
gå i nogens fodspor
få foden indenfor
binde nogen på hænder og fødder
Vores fod består af 26 knogler. Alle kroppens organer er repræsenteret i et bestemt område af foden. Dem kan du påvirke selv, ved at træne dine fødder. Du styrker samtidig din bevægelighed, i hele kroppen, da bevægelserne fra foden forplanter sig op igennem hele kroppen.
Jeg har sammensat nogle fodøvelser til dig. De er supergode til at holde din fod i en god bevægelighed og dermed påvirke hele din krop. Så du kan forebygge knyster og hælspore og andre fodproblemer.
Fodøvelser
Start med at stå på dine fødder, og fordel vægten ligeligt på forfod og hæl.
Hvis du har en massagebold select ball punktur eller en tennisbold, så brug den til at massere din fod, ved at stå på bolden med den ene fod. De steder hvor du mærker ømhed, giver du en ekstra omgang massage.
Rul nu ud på højre side på dine fødder. Stå her i 10 sekunder, imens du trækker vejret godt ned i maven, så du kommer helt ud på ydersiden af foden. Tag 10 sekunder til den anden side. Derefter ruller du fra side til side, med mere fart på. 5 gange til hver side.
Rul så ud over dine tæer med den ene fod. Bliv her 10 sekunder imens du trækker vejret godt ned i maven. Det kan godt være smertefuldt, men det er ikke farligt. Hvis det er for svært, så start med at sætte foden i gulvet bag ved dig og langsomt arbejde hen imod, at du kan trække din fod tættere på den anden. Byt fod. Når du har rullet ud over på tæerne på begge sider, så sæt tempo på. Skift fra fod til fod 5 gange på hver fod.
Prøv nu, at rul ud på siden af din fod, ud over lilletåen. Hold det stræk her i mindst 10 sekunder. Skift fod.
Pres din storetå frem, imens de små tæer er skubbet tilbage. Det kan gøre lidt ondt, men det er et rigtig godt stræk for din storetås grundled. Her prøver du at holde et stræk, gerne i 20 sekunder. Du kan starte i kort tid og efterhånden stå der i længere tid. Skift fod.
Nu presser du storetåen tilbage, imens de små tæer er presset frem. Stå igen i strækket i ca. 20 sekunder og byt fod.
Nu skal du stille dig med den ene fod lidt frem foran dig. Sæt dine hænder ned på knæet, imens du har løftet hælen fra gulvet. Så presser du hælen ned i gulvet og trækker den op under dig igen. Sådan fortsætter du, så du laver en form for pumpeøvelse. Gør det 10 gange på hver fod.
Stå på samme måde og pres nu knæet ind foran kroppen. Hold strækket i 10 sekunder. Stærk derefter benet ud fra kroppen i 10 sekunder, men stadigvæk med forfoden i gulvet. Kør så med tempo på, fra side til side. Hold hele tiden forfoden i gulvet. I denne øvelse her, får du trænet mellemfodsknoglerne, som vi normalt ikke får fat i.
Til slut kan du ligge vægt på højre fods hæl og lav nogle cirkler rundt, med let bøjet ben, så du får masseret din hæl. Byt fod.
Brug 5-10 min hver dag på disse fodøvelser, så vil du kunne mærke en forandring i dine fødder efter få uger.
Hold dine fødder smidige – det betaler sig
Jo mere du træner og plejer dine fødder, jo mere smidige bliver de. Giv også dig selv et fodbad en gang om ugen, og fjern gammel hård hud og smør fødderne godt ind. Du kan også med fordel gå rundt i bare fødder, så meget som muligt. Det styrker dine fødder og holder dem mere bevægelige.
På den måde vil du i bedste fald kunne forebygge, hælspore og hammertå, knyster og andre fodlidelser. Fordi du træner og plejer dine fødder omhyggeligt. Hvis du allerede lider af nogle af de nævnte ting, så vil det helt sikkert have en gavnlig og positiv effekt og mindske generne i dine fødder.
God fornøjelse med øvelserne!
Læs også Nakkesmerter eller at tage sig selv i nakken?
Lisbeth Degn, Kropsterapeut