Traume satte sig i lungerne. Hvordan kan det hænge sammen? Det gik op for Freja at hendes traume hang sammen med hvordan hendes krop havde det. Freja har nemlig så længe hun kan huske tilbage, haft dårlige lunger. Op igennem sit voksenliv oplevede hun, at hendes lunger fik det værre og værre.

Frejas traume satte sig i lungerne.

Freja har været igennem utallige indlæggelser for lungebetændelse, men lægerne kunne ikke finde ud af, hvad hun fejlede. Hun har altid følt sig irriteret i sin hals, hun har hostet og rømmet sig meget og det er bare blev værre med årene. Senere kom der også slim på hendes lunger.

Der er især en episode som står klart for Freja

Da Freja en dag er ude at gå en tur, med sin mand og sine forældre, opdager hun at der er noget galt.

Vi går på den her sti, som blot har en let stigning. Mine forældre og min mand går bare afsted, men jeg har svært ved at følge med de andre. Jeg bliver rigtig træt og forpustet. Da indser jeg, at der noget, der ikke er som det skal være med mine lunger.

Hun bliver undersøgt, og det viser sig da også, at hendes lungekapacitet ikke er særlig god. Hun har et peakflow på 230, hvilket er ret lavt. (Peakflow måler den maksimale hastighed af udåndings-luft, der kommer ud af lungerne ved maksimal udånding. Den kan variere fra person til person).

Freja prøver forskellige former for astmamedicin, men der er ikke rigtig noget, der har en god effekt på Frejas lungeproblemer.

Da Freja en dag bliver fyret fra sit job, bestemmer hun sig for, at hun må få gjort noget ved sin tilstand, både fysisk og psykisk. Da hun kan mærke, at hendes lunger stille og roligt bliver dårligere. Hun er igennem flere indlæggelser, pga. lungebetændelser, og hun er igennem et hav af undersøgelser uden resultat.

På det tidspunkt har Freja holdt på en hemmelighed i over 40 år

Hun har båret rundt på sit traume helt alene i alle de år.

Freja får tilbudt nogle psykologsamtaler i forbindelse med sin fyring.

Der fortæller jeg for første gang til et andet menneske, at jeg har været udsat for overgreb. Overgrebene blev begået af min egen bror, igennem flere år, i mit barndomshjem. Jeg var kun 9 -10 år gammel da det startede.

Freja får dog ikke bearbejdet de oplevelser fra dengang, da hun ikke føler sig særlig tryg ved psykologen. Så hun lukker ned for hændelserne endnu engang. Hun lukker ned for sit traume.

Behandlers spørgsmål sætter tanker igang

Først 6 år senere, møder Freja en akupunktør, der giver hende nogle behandlinger mod hendes lungeproblemer som gør, at hun får det lidt bedre. Akupunktøren spørger hende, om hun har noget sorg hun ikke har fået bearbejdet. Det spørgsmål sætter gang i noget i Freja.

Kan Frejas traume virkelig have noget med hendes lunger at gøre?

Freja bliver klar over, at hun er nødt til at få bearbejdet de ting der er sket. Hun får fat i en anden psykolog, som denne gang er rigtig god. Psykologen  hjælper Freja igennem en hård tid, hvor hun får bearbejdet sit gamle traume. Freja får det meget bedre, men hun kan også mærke, at det er, som om at de gamle overgreb stadig “sidder fast i kroppen”.

Første møde med kropsterapi

På et tidspunkt, så foreslår en veninde Freja, at hun skal prøve kropsterapi.  Da Freja kan mærke, at hun mangler at få mere forbindelse til sin krop, så beslutter hun sig for at prøve kropsterapien.

Det bliver vendepunktet for Freja. I mødet med kropsterapien, sker der noget med Frejas krop. For Freja har været utrolig god til at sætte ord på, hvad der er sket og hun har analyseret sine oplevelser på kryds og tværs.

Freja havde både sorg og vrede gemt i kroppen

Freja opdager at hun har en kæmpe sorg og en masse vrede gemt i kroppen, som hun har undertrykt i alle årene.

Freja oplever en kæmpe forløsning fysisk i kroppen. Igennem de behandlinger hun får hos kropsterapeuten, får hun kontakt med nogle af de følelser, der har ligget gemt i hendes krop, i alle disse år. Nu kan hun for første gang åbne op for de følelser igen, og give sig selv lov til at mærke dem igen, siden overgrebene fandt sted.

Det sidste og vigtigste skridt Freja tog var, da hun valgte at konfrontere sine gamle forældre om overgrebene:

Konfrontationen med forældrene

Det var en sindssyg hård beslutning, men det var også en kæmpe befrielse og lettelse, at jeg fik sagt det højt til dem. At deres reaktion så var en lidt anden, end jeg havde forventet, det er der ikke noget at gøre ved.

I takt med at Freja har fået bearbejdet sit traume, har hendes lunger fået det gradvis bedre. Freja har for første gang i mange år, haft en hel vinter, uden èn eneste indlæggelse for lungebetændelse. Hun har i samme periode ikke ændret på hendes astmamedicin.

Da hun blev testet sidst, blev hendes peakflow målt til 570 hvilket er enormt højt i forhold til de tidligere gange, hun er blevet målt. Lægen, der har fulgt Freja i flere år, sagde til hende: “Det her er et helt utroligt resultat, hvad er der sket?”

Lægen havde set det før

Freja: Tja, jeg har fået bearbejdet et gammelt traume, jeg har fået ryddet op i min fortid.

Læge: Det har jeg faktisk set før. Jeg har haft patienter, som vi har haft svært ved at medicinere. Patienter, der har haft helt åbenlyse symptomer på lungeproblemer, men hvor medicinen ikke har virket. Og der har jeg oplevet, at en del af dem, har haft gavn af alternativ behandling, fordi der har ligget noget psykisk bag deres lungeproblemer.

Freja har i samme periode også lagt sin kost om. Hovedsageligt for at mindske bivirkningerne fra astmamedicinen og for at mindske astmasymptomerne. Freja undlader en lang række fødevarer i sin kost, som mælkeprodukter, flere kornprodukter, forskellige nødder, kartofler, ris og pasta og mange slags frugter. Det har hjulpet på mange af bivirkningerne.

Freja er ikke i tvivl om hvordan det hele hænger sammen

Freja ved nu at hendes traume satte sig i lungerne.

Freja er helt sikker på, at hendes dårlige lunger, har hængt sammen med de overgreb, hun har været udsat for som barn.

Det har simpelthen påvirket min krop fysisk, i form af dårlige lunger. Det, at jeg stod frem og fortalte om mine overgreb har betydet, at jeg i dag føler mig utrolig stærk. Jeg kan bedre vise mig som den jeg er.

Jeg behøver ikke længere skjule noget, jeg kan være mig selv.

Råd til andre

Hvis Freja skal give et godt råd til andre, der døjer med lungeproblemer eller andre fysiske problemer så er det:

Få bearbejdet dine traumer! Der ligger noget gemt i alle, det er bare forskelligt hvad vi har oplevet. Søg hjælp, eller find din egen måde at bearbejde det på, men få gjort noget ved det. Du vil få det så meget bedre, fordi din krop reagerer, på det du har været udsat for. Det er gemt i kroppen. Lad være med at gå så længe som jeg gjorde. Selvfølgelig er det en hård proces, men alternativet for mig var, at min krop fik det dårligere og dårligere.

I dag er meget af den medicin som Freja tidligere har taget ikke længere nødvendig.

Freja er naturligvis et opdigtet navn. men jeg har fået lov til at interviewe Freja og videreformidle hendes historie her, efter at hun har gennemlæst den.

Læs også: Hvad gemmer din krop på?

Læs også: Siger du ja til andre, før du siger ja til dig selv?

Lisbeth Degn, Kropsterapeut