Har du prøvet en digital detox i din ferie? Synes du det lyder indbydende – eller skræmmende?

Digital detox er måske blevet det nye sort? Det er det for nogle. Jeg synes at det er tankevækkende, hvor meget vi egentlig er online hver dag.

Jeg har stadig svært ved at begribe, hvad der er sket siden 1998. Da var jeg på en lang rejse i 9 måneder til Asien, med min daværende mand. Jeg fik oprettet min første e-mail adresse, lige inden vi tog afsted. Det var dog langt fra, at den kunne bruges til noget. Ind i mellem lykkes det at få kontakt via en internetcafe i de større byer.

Ellers ringere vi bare hjem engang imellem. For en telefon havde vi jo ikke med. Vi havde såkaldte poste restante adresser, så vi kunne få tilsendt pakker fra nogle bestemte destinationer som vi kom forbi. – Hvis de altså dukkede op!

Det var en helt anden måde at rejse på.

Læs mere her om  hvordan jeg blev inspireret til digital detox

Hvad bruger jeg egentlig tiden på, når jeg er online?

Jeg bruger rigtig meget min netbank, fører bogholderi, retter til i mit onlinebookingsystem, skriver journaler og fakturerer. Men jeg tror at den største tidsrøver for mig er Facebook. Jeg laver selvfølgelig opslag, men det er ikke dem der tager tiden. Det er der, hvor jeg bliver grebet af et opslag, går ind og læser mere, selvom jeg måske var i gang med noget andet eller lige skulle tjekke noget. Det samme med Instagram.

Jeg googler selvfølgelig også en del. Og så sidder jeg ved min computer online, når jeg skriver mine blogindlæg (som nu). Det bruger jeg også en del tid på.

Derfor er jeg sikker på, at det vil gøre noget ved mig, når jeg tager en pause online. Men jeg ved også, at det vil gøre mig godt. Min hjerne vil få et velfortjent hvil. Digital detox fra de sociale medier.

Jeg var offline i sommerferien i mange år i træk

I mange år i træk, var jeg og min familie på campingferie i telt. Det er 4 år siden jeg sidst var afsted. Vi boede altid på den samme campingplads, selvom der var en meget dårlig internetforbindelse. Hvert år opgav jeg at være “på” efter et par dage. Fordi det simpelthen gik for langsomt med internettet. Det lykkes mig derfor forholdsvis let, at slippe min telefon, computer og ipad.

Det var SÅ godt for mig. Jeg kunne meget bedre være i nuet og være mere nærværende, når jeg ikke hele tiden blev “forstyrret” udefra. Jeg slappede simpelthen mere af.

Det kunne altså noget….

Meeeen der er sket meget på 4 år. Mit forbrug af de sociale medier har ændret sig voldsomt. For 4 år siden havde jeg ikke min egen virksomhed. Nu er det ikke så nemt at slippe det digitale univers. For hvad nu hvis……. eller…..eller..

Så nu udfordrer jeg mig selv

Nu vil jeg prøve en digital detox. Jeg går offline i min sommerferie! Jeg vil slippe den digitale verden for en stund. Og det ER skræmmende. Jeg ved faktisk ikke helt hvorfor? Og derfor vil jeg gøre det. Derfor er det den rigtige beslutning. Og så er jeg også nysgerrig. Er jeg virkelig så afhængig af især de sociale medier? Eller hvad er det jeg er afhængig af?

Min plan er, at jeg vil tjekke min e-mail én gang om dagen. For at sikre mig, at der ikke kommer en regning der skal betales. Eller at mit booking system ikke kører osv. Det må kun tage et par minutter. Ingen Facebook og ingen Instagram (som er de to platforme jeg bruger). Ingen blogindlæg i 2 uger!

Jeg vil bruge mit kamera på min telefon. Ellers skal telefonen gemmes væk.

Jeg vil holde fri i 10 dage. Helt fri. Det vil jeg give mig selv som gave.

Mon jeg går glip af noget?

Det vil tiden vise.

Jeg vender tilbage på den anden side af min digital detox sommerferie. Der kommer en update her på bloggen.

God sommer til alle – hvad enten den bliver offline eller online!

Lisbeth Degn, kropsterapeut

Trænger du også til at sætte tempoet ned? Så læs mere her