Sorg kender de fleste til. Sorgen over at have mistet noget værdifuldt. Men der findes en form for sorg, som kan være mindst lige så smertefuld, som den at miste en vi holder af. Og det er sorgen over at miste sig selv.

I mit indlæg: Sorg kan ikke bare behandles væk skrev jeg om sorg. Om den sorg vi oplever, når vi mister en kær, bliver skilt, mister vores arbejde eller oplever sygdom i vores familie.

I dette indlæg handler det om en anden form for sorg. En sorg som mange ikke er klar over at de er ramt af. En sorg der også har sat sine spor i kroppen.

Men hvad er sorg egentlig?

Sorg er den reaktion vi oplever, når vi mister en vi har elsket og holdt af, bliver skilt, oplever alvorlig sygdom eller mister vores arbejde. Sorgen er en tilstand, der både kan sætte sig fysisk og psykisk, Men det kan også sætte sig som noget eksistentielt.

Vi kan have forskellige reaktioner på sorg. Nogle kommer lidt nemmere igennem sorgen end andre og mange oplever at den aldrig går helt væk.

Vores krop reagerer på sorg på flere måder

De fysiske symptomer på sorg kan være spændinger eller smerter i kroppen. Træthed eller svimmelhed. Nedsat immunforsvar. Ændret vejrtrækning eller ændret appetit.

De psykiske symptomer på sorg kan være chok, tristhed /fortvivlelse, angst/ængstelighed, vrede/irritation, skyld/skam, ensomhed/forladthedsfølelse, savn/længsel, uvirkelighedsfølelse, hukommelsesbesvær, koncentrationsbesvær, selvbebrejdelser, selvmordstanker, meningsløshed. Og så kan der opstå spørgsmål om tro, mening, død, valg, værdier mm.

De sociale symptomer på sorg kan være at man har let til gråd. hyperaktivitet, aggression, irritabilitet, indadvendthed, isolere sig/trækker sig og undgåelse af bestemte situationer, der fx minder om en afdød.

Læs mere om sorg her

At miste sig selv

Der findes en form for sorg, som handler om at miste sig selv. En sorg over at have forladt sig selv. En følelse af, at have forrådt sig selv. Fordi der har været nogle omstændigheder, som har fået os til at undertrykke vores følelser. Vi har undertrykt vores egne behov og vi har fjernet vores kontakt til os selv, så vi ikke har passet godt på os selv.

Det er blevet et mønster at undgå at mærke os selv. Vi har ikke været tro mod det vi mærker. Vi har undertrykt det eller holdt det nede som vi mærker, i frygten for ikke at være gode nok eller i frygt for at blive forladt.

Vi kan miste os selv i en relation. Vi kommer til at tilpasse os for meget. Vi kommer til at indordne os og gøre det, som vi tror den anden gerne vil have at vi skal gøre. Eller vi forsøger at blive det, som vi tror den anden gerne vil have os til at være. Fordi det har vi lært. Det er blevet vores forsvarsmønster. Vi har lært at tilpasse os vores omgivelser, uden at tage hensyn til os selv.

Smerten kan være så stor, at vi lukker af for den

Jeg arbejder med klienter, der har lært at tilpasse sig så meget til deres omgivelser, at de på mange måder har forladt sig selv. De har forladt sig selv i den forstand, at de i deres voksenliv ikke har taget hensyn nok til sig selv. De har ikke haft kontakt til deres krop og de kan ikke mærke hvad de har lyst til eller hvad de har brug for. For det har de undertrykt i årevis. Sådan har jeg også selv haft det.

Jeg har flere gange oplevet, at klienter under behandlingen, pludselig opdager, at de har taget så meget afstand til sig selv, at de bliver grebet af den dybeste sorg. En sorg over at have svigtet sig selv. Og der ligger ofte også en vrede, når de opdager hvor meget de har tilpasset sig andre og mistet sig selv og fornemmelsen for deres egen krop. De er vrede på sig selv over at de lod det ske.

Når jeg arbejder med deres krop i mine behandlinger, så får de kontakt til deres vrede og sorg over den store smerte, der er forbundet med savnet til sig selv. Smerten over at have forladt sig selv. Og det kan sætte en masse nye tanker og erkendelser i gang i klienten, samtidig med at det kan være enormt forløsende.

Sorgen kan også udløse ensomhedsfølelse

Men med sorgen følger der sommetider ensomhedsfølelse med oveni. Jeg havde en klient der udtrykte det således:

“Jeg savner en tvilling – en der forstår mig og kender mine behov, hvor jeg ikke behøver at forklare noget. For jeg har følt mig så tom og ensom så længe jeg kan huske”.

Hun have været på overarbejde hele sit liv, fordi hun havde tilpasset sig sine omgivelser. Hun var en fantastisk mor. Hun var en fantastisk partner og hun var også rigtig dygtig og vellidt på sit arbejde. Hun havde nemlig udviklet en formidabel evne til at se og opfange andres behov og hjælpe med at få dem opfyldt.

Men hun havde også udviklet en evne til at lukke af for hendes egen krop. Så hun ikke mærkede hvad hun selv havde brug for. Det medførte en ensomhedsfølelse. Det var en smerte som sad i hendes krop. En smerte over at hun så mange gange havde forladt sig selv. Forrådt sig selv. Og hun følte skam. En skam over at have været utro og uærlig overfor sig selv.

Sorgen kan sætte dybe spor i kroppen

Mange klienter kommer til mig fordi de har så store smerter i kroppen. Men der er bare ikke nogen lægelig begrundelse for deres smerter. Lægerne kan ikke finde noget, selvom de er undersøgt for mange ting.

Men smerterne fortsætter, tilsyneladende uden at de kan finde årsagen til det.

I kropsterapien oplever mine klienter deres krop på en ny måde. Vi arbejder med alle de spændinger der er kommet i kroppen, som ofte hænger sammen med noget følelsesmæssigt. De får bedre kontakt til deres krop igen, gennem deres åndedræt og gennem den måde jeg arbejder med deres krop på. Der bliver åbnet op for nogle følelser og sansninger, som de måske ikke har haft kontakt til i mange år. Og så får klienterne erfaringer med, hvad deres spændinger er opstået af.

Når de får den kontakt, så dukker der ofte minder op i deres hukommelse, som kan være med til at belyse, hvorfor de har handlet som de gør. Hvorfor de blev nødt til at gøre som de gør. Fordi det simpelthen har været deres beskyttelse. Det har været en del af deres forsvar. Og det er der egentlig intet galt i.

Men vores forsvar kan komme til at hæmme os og forhindre os i at leve det liv, vi gerne vil leve. Og når vi får øje på det, kan vi arbejde med at forebygge de opspænd der kommer i kroppen, fordi vi forebygger årsagen til dem.

Kropsterapien kan hjælpe dig til at forløse sorgen over at have mistet dig selv.

Læs mere om mine behandlinger her 

Lisbeth Degn, Kropsterapeut 💚