Ta`en pille og håb på at det går over! Er det din strategi, når du fået smerter i kroppen? Ta`r du ofte piller for at dulme smerter i kroppen? Vil du bare fikses, så du hurtigt kan komme videre med dit liv igen?

Ta` en pille og håb på at det går over, er bare ikke altid den bedste løsning for din krop på den længere bane.

For når vi tager smertestillende medicin, så symptombehandler du, i stedet for at arbejde med årsagen til, at der opstår smerter i din krop.

Der kan selvfølgelig være tilfælde, hvor det kan være helt nødvendigt at tage medicin. Hvis du lider af en kronisk sygdom, angst eller depression så kan du være nødt til at tage medicin i en periode af dit liv.

Smerter er kroppens måde at reagere på

Vi er ofte meget hurtige til at tà en pille mod smerter i kroppen. Selvom smerterne vender tilbage igen og igen, uden at vi ser på den bagvedliggende årsag til smerterne.

Smerter i kroppen, sygdom, allergier, angst eller depression kan “blot” være kroppens måde at reagere på, når kroppen er kommet i ubalance. Kroppen vil nemlig altid forsøge at genoprette balancen igen. Det er i den proces, at du kan opleve smerter eller sygdom i kroppen. Men hvis du “bare” dulmer symptomerne med medicin og håber på at de går væk, så vil de oftest vende tilbage igen.

Der kan nemlig ligge en skjult årsag til, at du får smerter eller sygdom i kroppen. En årsag som skal findes et helt andet sted, end der hvor symptomerne opstår.

Når du får smerter i kroppen eller bliver syg, så er det kroppens måde at fortælle, at din krop er i ubalance. Det er på tide at du stopper op og vender blikket indad.

Du kan spørge dig selv:

Er der noget jeg går og undertrykker?

Er der noget jeg ikke må give udtryk for?

Er der noget jeg holder tilbage?

Er der en del af mig selv, som jeg ikke kan li`?

Går jeg og kæmper hver dag?

Har jeg svært ved at bede om hjælp?

Har jeg en sorg, som jeg ikke har fået bearbejdet?

Bærer jeg på et gammelt traume?

Der kan ligge rigtig meget gemt i kroppen, som vi ikke nødvendigvis er bevidste om. Men det kan være her, at du kan finde nøglen til, at du får smerter eller bliver syg.

Der er altid en bagvedliggende årsag

I takt med at vi undertrykker noget i vores krop, så opstår der stille og roligt en ubalance i kroppen. Også selvom vi synes vi lever et “sundt” liv. Hvis vi undertrykker nogle følelser eller sider af os selv, så sætter de sig i kroppens muskler og så spænder vi op. Hvis vi undertrykker noget i årevis på den måde, så kan det sætte sig kronisk i kroppen.

Og det kan det, fordi at krop og psyke hænger sammen. Når du undertrykker noget psykisk, så påvirker det dig fysisk. Du kender nok til det med at du kan få ondt i maven, kvalme og koldsved i hænderne, hvis du skal til en jobsamtale eller præstere noget ekstraordinært. I sådanne tilfælde er du ikke i tvivl om, at din krop reagerer på din nervøsitet.

Du kan også selv påvirke dit nervesystem rent fysik. Du kan ændre dit nervesystems tilstand, “blot” ved at bruge dit åndedræt korrekt. Hvis du trækker vejret ned i bunden af maven, så kan du få dit nervesystem til at skifte, fra det sympatiske nervesystem (stress og uro) til det parasympatiske nervesystem (fred og ro). Så ved at ændre på dit åndedræt fysisk, så kan du dit nervesystem ændret og på den måde påvirke din psykiske tilstand.

Din mentale tilstand påvirker din fysiske tilstand

Men betyder det da slet ikke noget, at du også lever sundt? Betyder din kost ikke noget? Betyder det ikke noget, om du får dyrket motion og sover godt om natten? Jo det gør det!

Men det er bare ikke nok! For hvis du ikke får arbejdet med hele din krop, også den del af dig, der måske ikke er så synlig, så kan der alligevel opstå ubalancer i din krop.

Men det kræver at du åbner op, og får kontakt til den del af dig selv, hvor du bedre kan mærke din krop. Og ofte har vi ikke, en særlig god kontakt til hvad der “rør sig” inden i os. Men det kan du arbejde med.

Du kan begynde at meditere, dyrke mindfulness eller yoga. Så du på den måde, får en bedre kontakt med dig selv og din krop. Du kan øve dig i at give mere plads, til de følelser som måske ikke har fået plads nok i dig tidligere.

Vent lige lidt med at tà en pille

Stop lige op engang inden du næste gang finder pilleglasset frem. Prøv at spørge dig selv, om der kunne være en dybere årsag til, at du får smerter i kroppen eller bliver syg?

Hvis du finder årsagen, så kan du langsomt arbejde med den og ændre på din krops ubalance. Du vil stille og roligt kunne få det bedre, og forebygge smerter og opleve mindre sygdom i fremtiden.

Du kan nogle gange være nødt til at ta`en pille. Men hvis du vil have det bedre i længden er der andre veje at gå. Det er dog ikke et quickfix. Og nogle gange kan vi have brug for hjælp, til at få øje på det vi skal arbejde med.

Men det er næsten altid muligt at få det bedre – også uden piller.

Lisbeth Degn, Kropsterapeut

Læs mere om mine behandlingsforløb her 

Få bedre kropskontakt

Få bedre kropskontakt

Tilmeld dig her og få inspiration til at dæmpe stress-symptomer som uro i kroppen, smerter, angst, depression. Straks efter tilmelding får du min mobilvenlige guide.

Tak for din tilmelding. Kig i din indbakke (Tjek evt. dit spamfilter). Du får mail med link til at bekræfte, at du vil have mail fra mig.