Peter har altid følt sig forkert, så længe han kan huske tilbage i sin barndom. Han har også altid haft det samme spændingsmønster i kroppen. I dag ved han, at de to ting hænger sammen.

Peter*har altid følt sig forkert. Peter er en af mine klienter som er kommet hos mig. Her kan du høre hans historie.

Peters historie

Jeg har fået fortalt, at da jeg var 6 måneder gammel, der græd jeg så meget, at jeg blev indlagt alene i 14 dage, uden at mine forældre tog mig op. Dengang troede man på, at hvis  børn skreg for meget, så skulle de bare vænnes fra det. Jeg husker selvfølgelig ikke noget fra dengang, men den slags sætter spor i kroppen.

Mine forældre skændtes meget, da jeg var barn, og der var i det hele taget mange spændinger i mit barndomshjem. Jeg lærte tidligt, at indrette mig efter mine forældres humør. Jeg lærte, at undertrykke mine egne følelser. Jeg overlevede ved at tilpasse mig og flygte fra hjemmet ved at tage ud og fiske eller dyrke sport. Jeg følte at jeg konstant blev mødt med kritik af hvad jeg foretog mig, når jeg var hjemme.

Den slags er man jo ikke bevidst om som barn, men jeg kan se i dag, at det var sådan, det var.

Men det har haft omkostninger

Jeg har bygget et bestemt slags spændingsmønster op i min krop. Jeg var blevet vant til at jeg skulle kritiseres. Og hver gang jeg er sammen med min mor, så bliver det aktiveret. Både dengang jeg var barn, men også stadig den dag i dag.

Det er det samme spændingsmønster min krop laver, når jeg er sammen med min ex kone. Jeg fandt altså en kvinde, som påvirkede mig på samme måde, som min egen mor, selvom jeg kunne mærke, at det ikke var godt for mig.

Men det var velkendt. Det var et spændingsmønster jeg kunne genkende og derfor føltes det normalt.

Peter har altid følt sig forkert

Jeg har altid følt mig forkert. Og i alle de år, jeg var sammen med min ex kone, der forsøgte hun at lave om på mig. Hun skældte mig hele tiden ud. Alt gjorde jeg forkert i hendes øjne. Hun fik mig til at føle mig forkert. Nøjagtig som jeg kendte det fra min barndom.

Men det er jo ikke holdbart at være i et forhold, hvor du hele tiden føler dig forkert.

Jeg var nødt til at komme ud af det, hvor smerteligt det end var, men det var nødvendigt, for at jeg kunne komme videre i mit liv. For hun mindede mig hele tiden om, det jeg altid havde følt. At jeg var forkert. Jeg havde brug for at opbygge mig selv på ny. Jeg havde brug for at genfinde mig selv, som den jeg i virkeligheden er – uden at føle mig forkert.

Kropsterapien hjalp mig til at give slip på spændingerne og søge en anden vej

I dag er jeg blevet meget bevidst om, hvad der sker inde i mig, når jeg er sammen med min mor og andre kvinder i øvrigt. Hvis jeg dater en kvinde, og jeg kan mærke, at hun får mig til at spænde op på den samme velkendte måde, så ved jeg, at denne kvinde ikke er god for mig. For så kan jeg ikke være mig selv.

Det var kropsterapien, der ændrede på det. Jeg fik pludselig øje på, hvor meget jeg spænder op i min krop, Jeg spænder op på en bestemt måde, fordi jeg har lært at tage hensyn til andre, før end jeg tager hensyn til mig selv. Og så holder jeg en masse tilbage. Det koster sindssyg mange kræfter, at gå og holde på sig selv, og det orker jeg faktisk ikke længere.

Nu har jeg fundet ud af, at jeg kan gå en anden vej. En ny vej end den jeg plejer.

At gå en anden vej er en ny vej

Nu har jeg fået lært, hvad der er på spil i mig, især i forhold til kvinder, men også i mit liv generelt. Jeg kan se, at de handlemønstre som jeg har, det gør, at jeg nogle gange kommer til at skælde min egen datter ud, så hun føler sig forkert. Og det er jo ikke fordi jeg ønsker det, men det sker bare nogle gange.

Jeg har hele mit liv søgt, at få anerkendelse hos andre, Fordi jeg altid har følt mig forkert. Men på trods af dette, har jeg aldrig rigtig følt, at det lykkes. Jeg ved nu, at jeg skal finde den anerkendelse dybt inde i mig selv. Jeg prøver, at finde ind til den kerne af mig selv, hvor jeg bare kan være “mig”.

Det er enormt svært at ændre på, men jeg arbejder på det og er fast besluttet på, at det nok skal lykkes. Jeg er nået så langt nu, at jeg kan få øje på mit gamle mønster, når jeg står midt i det. På den måde, kan jeg nu begynde at handle anderledes. Jeg kan selv vælge, at jeg vil gå en ny vej. Det er så befriende.

Jeg oplever for første gang i mit liv, at jeg har et valg. Jeg behøver ikke mere at gøre, som jeg altid har gjort. Jeg ved det tager tid fordi kroppen nemt vender tilbage til det velkendte og “trygge”. Men med hjælp fra kropsterapien får jeg løsnet spændingerne og finder en ny og bedre spændingstilstand, hvor der er mere plads til mig.

Læs også “Hvad er kropsterapi – guiden til dig”

Lisbeth Degn, kropsterapeut

*Peter er et opdigtet navn, da min klient ønsker at være anonym.