Overvejer du vinterbadning – så er det nu du skal i gang. Det er absolut nemmest på denne tid af året, for vandet er stadig forholdsvis varmt, da september måned har haft sommerlignende temperaturer.

Overvejer du vinterbadning? Så er du ikke den eneste. Der er flere og flere der vinterbader. Der er over 50.000 aktive medlemmer i vinterbadeklubberne i DK. Dertil kommer alle de mennesker der bader, uden at være medlem af en badeklub. Det er populært som aldrig før. Men hvorfor?

Hvad sker i kroppen når du vinterbader?

Der sker flere ting i kroppen når du kommer i koldt vand:

  • kroppen frigiver bla. signalstoffet endorfin som skaber lykkefølelse
  • adrenalin-niveauet stiger og aktivere immunforsvaret Se mere her
  • godt for kredsløbet, blodkarrene trækker sig sammen og udvider sig efterfølgende
  • du bliver bedre til at kunne modstå kulde når du er udenfor
  • det kan have gavnlig virkning mod type 2 diabetes
  • noget tyder på,  at vinterbadere har færre sygedage

Men hvorfor blev jeg vinterbader?

Hvorfor hopper jeg frivillig i det kolde vand? Det korte svar er simpelthen, at jeg bliver så glad i låget af det!

Jeg har faktisk altid tænkt på, at jeg gerne ville prøve det, men jeg havde bare ikke modet til det. Lige indtil jeg for 6 år siden besluttede mig for, at nu skulle det være. Den sommer, der fortsatte jeg med at bade. Det var faktisk slet ikke svært. Måske var det fordi jeg altid løb en tur først før jeg badede.

Senere meldte jeg mig ind i en vinterbadeklub. Og det er et fantastisk sted jeg bader. Når jeg træder ind i bygningen, er det som at træde ind i en anden verden, hvor tid kommer i baggrunden. Der er ingen mobiltelefoner til at forstyrre eller andet elektronisk grej. Det hele bliver pludselig meget enkelt. Jeg går i vandet og så går jeg i sauna og det gentager jeg så x antal gange.

Og så bader vi naturligvis nøgne. Og for dig der ikke er vinterbader, så er der en god grund til det. Det er meget koldt med badetøj på om vinteren. Derfor er det faktisk enormt behageligt uden badetøj. Og når vi bader nøgne, så bliver vi på en eller anden måde mere lige. Der er ikke noget tøj, til at definere os. Det er meget befriende. Og dermed afslappende.

Hvordan jeg oplever vinterbadning i min krop

En anden grund til at jeg vinterbader er, at jeg får en bedre kontakt til min krop. Jeg mærker min krop tydeligt, både før, under og efter at jeg har været i det kolde vand.

Lige inden jeg går ned i vandet, så forbereder jeg mig mentalt, på det kuldechok jeg skal møde. Når jeg så kommer ned i det kolde vand, mærker jeg, hvordan mit åndedræt forandrer sig og jeg trækker vejret hurtigere. Det er lidt den samme fornemmelse som at blive forpustet. Det tvinger mig til at være tilstede i min krop, lige nu og her. Når jeg kommer op af vandet, mærker jeg, hvordan min krop sætter gang i varmeproduktionen. Jeg mærker den helt ud i alle celler af min krop. Jeg er i live! Det giver mig en lykkefølelse!

Og det giver mig da også et kick bagefter. Følelsen af “Yes, I did it”.  Jeg overvandt mig selv endnu engang. Jeg gjorde det! Det giver mig en følelse af, at kunne mestre noget og det styrker mig som menneske. Endnu en af de ting, jeg kan sætte ind på min livskvalitetskonto.

Der er for mig at se, kun gode argumenter der taler for at vinterbade. Så det er nu, hvis du skal i gang med vinterbadning i år. Kast dig ud i det, du vil ikke fortryde det.

Det eneste jeg fortryder er, at jeg ikke gik i gang noget før!

Lisbeth Degn, Kropsterapeut og vinterbader 🙂

Læs også de 8 vinterbaderåd her

Læs også Nogle gange har jeg bare brug for, at sætte tempoet ned og være langsom

Få bedre kropskontakt

Få bedre kropskontakt

Tilmeld dig her og få inspiration til at dæmpe stress-symptomer som uro i kroppen, smerter, angst, depression. Straks efter tilmelding får du min mobilvenlige guide.

Tak for din tilmelding. Kig i din indbakke (Tjek evt. dit spamfilter). Du får mail med link til at bekræfte, at du vil have mail fra mig.