Frank har hele sit liv haft svært ved at sige fra. Han fik en stor knude i maven, når han kom i situationer hvor han burde sige fra. Det betød, at han nogle gange løj overfor andre, fordi han for alt i verden ville undgå konfrontationen. Derefter stod han tilbage med den dårlige samvittighed.

Det føles godt at godt at få det sagt

Jeg får stadig en lille knude i maven når jeg skal sige fra. Men jeg er blevet meget bedre til at få det sagt, i stedet for at gå med det og holde det inde i mig selv. Og selvom jeg nogle gange bliver ked af det, så ved jeg, at det er bedre at få sagt fra, fordi jeg nu har fundet ud af, at det bliver værre, hvis jeg ikke får sat min grænse overfor andre.

Frank har prøvet mange ting før kropsterapi

Frank har igennem årene været til psykolog, psykoterapeut og hypnotisør, men ingenting har hjulpet ham, med den knude han havde i maven.

Frank fik ondt i maven, hvis han skulle ind til sin chef, og fortælle at han havde det dårligt eller var utilfreds med noget. Han kunne ikke få det sagt.

Frank forstod ikke hvorfor han havde det dårligt med sig selv. Men han kunne mærke, at hver gang han oplevede, at der var noget der blev ubehageligt i hans relationer, så reagerede hans krop voldsomt på det. Hans mave trak sig sammen fra mellemgulvet, og han oplevede en trykken for brystet, og han fik det fysisk dårligt.

Frank gik hele tiden med en frygt for, hvad andre tænkte om ham, hvis han sagde fra overfor noget.

Første gang til kropsterapi

Den første gang jeg var hos Lisbeth, var det en sær og underlig oplevelse. Jeg vidste jo ikke hvad jeg skulle forvente, men pludselig væltede det hele bare ud, da jeg blev trykket på maven. Jeg mærkede den ked-af-det-hed, som er så velkendt for mig. Men bagefter mærkede jeg også vreden. En vrede over alle de gange, jeg ikke har kunnet sige fra, fordi jeg har følt mig handlingslammet.

Franks venskab med en dominerende ven

Frank fortæller også, om det venskab han har haft med en ven igennem mange år. Frank har mange gange bandet hans kammerat langt væk, fordi han følte sig låst og ufri i deres venskab. Frank kunne ikke sætte ordentlige grænser overfor sin ven.

Jeg har haft en kammerat igennem mange år, som egentlig er ret dominerende. Han vil i virkeligheden gerne have at jeg gør som han siger. Men jeg har nu fundet ud af, at det ikke handler om mig, men om ham. Det er ham, der har brug for at jeg er på en bestemt måde. Men det vil jeg ikke længere. Nu vil jeg have lov at sige min mening og sige til og fra – også overfor ham. Og det bedste er, at jeg har fundet ud af, at han faktisk ikke bliver vred når jeg siger nej. Han acceptere det bare! Det er en kæmpe lettelse!

Frank føler sig meget stærkere i dag

Frank havde i en periode et job hvor han havde en leder der slet ikke lyttede til ham og forstod ham. Og den dag han sagde op, var det ligesom at der var noget der slap i brystet.

I dag har Frank fået en ny leder som han er tryg ved og som lytter til ham.

Siden jeg var en ung fyr, har jeg vidst at jeg var et utrolig sensitiv menneske. Men jeg føler mig mere stærk nu, og jeg tør nu, sige tingene som de er, til min leder. Jeg bliver stadig ked af det, men jeg giver mig selv lov, til at blive ked af det, og så kommer jeg nemmere videre og får det sagt.

Overskud til at tabe sig

I dag har Frank fået så meget overskud, at han er begyndt at ændre på sin kost. Jeg ved, at jeg er overvægtig, men jeg har nu fået overskud til at få ændret på det også. Jeg havde virkelig en kæmpe sukkerafhængighed, som jeg er ved at få lavet om på.

Jeg savner slet ikke al den cola jeg drak før. Jeg er ved at få det meget bedre i min krop nu. Takket være kropsterapien!

Jeg hviler mere i mig selv

Frank fortæller også, at han altid har haft en trang til at hjælpe de svage. Så han har altid blandet sig ivrigt i debatter på de sociale medier. Men nu er det ligesom at han kan mærke, at det behøver han egentlig ikke længere deltage i.

Det er ikke længere et behov for mig på samme måde som tidligere, at jeg skal blande mig i alt muligt. Nu hviler jeg mere i mig selv og jeg kan ikke huske at jeg har haft det så godt med mig selv, som jeg har nu.

Sådan slutter Frank sin historie.

Hvis du vil læse mere om hvad kropsterapi kan hjælpe med så prøv at læs “Frejas traume satte sig i lungerne” 

Lisbeth Degn, Kropsterapeut