Hvor længe vil du holde ud, før du gør noget ved det? Ofte skal vi have det rigtig dårligt, før vi er klar til at til at få gjort noget ved det. Vi håber hele tiden på, at vi får det bedre, men det virker som regel ikke.

Hvor længe vil du holde ud?

Jeg stødte på et udtryk den anden dag der illustrerer det samme. Det lød sådan her: “At sidde på stegepanden”. At sidde og stege på stegepanden, at holde ud og håbe på at noget går over. Vi piner ofte os selv og venter tålmodigt på at det går over.

Vi tror ikke det kan være anderledes

Ofte går vi rundt med smerter i månedsvis eller spændinger i vores krop meget længe, inden vi begynder at tage kroppens symptomer alvorligt. Vi går og lider og det bliver hverdag at have ondt. Vi vænner os til at være i en krop hvor det er en normal tilstand at have ondt. Vi fortsætter vores liv som vi plejer og bider smerterne i os. Vi bliver ved med at sige ja til at hjælpe andre mennesker, trods det at vi har smerter i kroppen. Fordi vi ikke vil føle os forkerte. Fordi vi gerne vil ses som den der altid vil hjælpe andre.

Vi affinder os med det. Vi tror ikke at det kan være anderledes. Måske beklager vi os af og til, men vi får stadig ikke handlet på det. Det er blevet til et mønster. Vi holder det bare ud. Vi tror ganske enkelt ikke at der er andre muligheder. For sådan har vi haft det i mange år.

Så hvad stiller vi op med det?

Vi opfatter os selv, ud fra den historie vi har om os selv

Hvis vi fra ganske små har oplevet, at vi er i verden på en bestemt måde, så må vi først få øje på det. Måske er vi her på en måde, hvor vi holder en masse ud, når vi bliver presset? Måske pålægger vi os selv et stort ansvar. Måske er vi ikke gode til at bede andre om hjælp. Måske synes vi at livet er hårdt, men har affundet os med det. Eller måske føler vi os simpelthen forkerte.

Det er alt sammen historier, vi har fået skabt om os selv. Historier som sidder i kroppen. Historier som kroppen understøtter i det opspænd den laver, og kroppen holder os, så at sige, i den stilling, som det kræver, for at være i vores krop på den måde. Og så bliver der mindre og mindre plads til at være den vi er. Vi bliver begrænset, fordi vi har nogle fysiske smerter. Men vi bliver også begrænset psykisk, fordi vi ikke tager nok hensyn til os selv og derfor måske må trække os fra nogle sammenhænge. Og det kan så give os dårlig samvittighed.

Det er som regel når vi bliver presset, at vi går ind i det kendte spændingsmønster. Og vi bliver presset mange steder fra hele tiden. På vores job og i vores relationer. Så snart der er noget der presser os, så går vi i det velkendte mønster og spænder op i kroppen. Fordi vi forsøger at opretholde den historie vi har om os selv. Vi vil gerne fremstå som den, der deler rundhåndet ud af sin hjælp. Men der er samtidig noget i os selv, som vi ikke tager hensyn til. Vi tager ikke hensyn til os selv. Fordi vi er så optaget af at opfylde alle andres behov.

På den måde er der noget der ikke er plads til. Noget der ikke får plads. Noget vi ikke tillader at give plads. Der er måske noget vi skammer os over. Derfor kommer vi i en form for konflikt med os selv, og kroppen danner et bestemt spændingsmønster.

At sidde på stegepanden

Og så ender vi på den der stegepande.

Indtil vi en dag indser at det orker vi ikke længere.

Fordi vi kan ikke mere.

Nu vil vi noget andet.

Nu vil vi prøve at gå en anden vej end den vi plejer.

Men det er forbundet med en stor frygt.

Fordi kroppen helst vil gøre som plejer.

Fordi det føles trygt.

Derfor kan vi have brug for hjælp.

Hjælp til at finde en anden vej end den kroppen kender alt for godt.

En støttende hånd

En hjælpende og støttende hånd der siger, at det er okay at du er bange, og det er okay at det er fremmed for dig. Men nu gør vi det her sammen. Nu går vi sammen på opdagelse i en ny side af dig, som også længtes efter at gøre noget andet end det den plejer. Så finder vi en ny vej du kan gå. Selvom der er en del af din krop som vil kæmpe imod, fordi det trods alt er det kendte, så er der samtidig den anden del der gerne vil forandres. En længsel efter at blive fri af den historie.

For du er ikke forkert.

Du er præcis som du skal være.

For den gamle historie passer ikke længere. Nu skal vi have fortalt din krop en ny historie om dig.

Så er du klar til at hoppe af stegepanden? Gider du ikke holde ud længere?

Hvis du vil vide mere om hvordan jeg arbejder, kan du læse mere om mine behandlinger her.

Lisbeth Degn, Kropsterapeut 💚