Hvad frygter du – livet eller døden? Det kan måske lyde som et mærkeligt spørgsmål. Der er mange der frygter døden. Men der er også mange der frygter livet.

Hvad frygter du – livet eller døden?

Mange frygter at dø

Mange frygter døden. Måske fordi vi ikke ved hvad der skal ske, når vi dør. Vi ved heller ikke hvornår vi skal herfra. Det har vi ikke kontrol over. Så uvisheden og det at vi ikke har kontrol over noget, det skaber frygt.

I gamle dage havde man døden tættre på livet. Flere døde af simple sygdomme og mange kvinder døde i barselssengen. Mange flere børn døde og man blev ikke så gammel.

I dag er døden sjældent noget vi taler om. Det er ofte tabubelagt. Vi vil helst ikke berøre emnet

Læs også artiklen af Kristan Leth: Døden er en stor klump af ækel uoverskuelighed

Min mormor var ikke bange for at dø

Jeg talte ofte med min mormor om døden, da hun levede. Hun var ikke bange for at dø. Hun var klar til at dø. Hun vidste, at det snart var hendes tur. Hun vidste, at hun kom et godt sted hen. Hun havde sin tro på gud. Den gav hende ro. Jeg har ikke den samme stålfaste tro på gud. Men jeg har alligevel en tillid til, at døden kommer, når min tid kommer. Den kan jeg ikke kontrollere. Jeg frygter ikke døden.

Misforstå mig ikke. Jeg ønsker ikke at dø. Tanken om at mine børn skulle miste deres mor lige nu, den ville være ubærlig. Men selve det at dø, er jeg ikke bange for.

Jeg har sluppet min trang til at ville kontrollere hvornår og hvordan jeg skal herfra. Det giver nemlig ikke mening for mig, at jeg bruger energi på det. Og det giver mig en større frihed til at leve mit liv.

Mange frygter at leve

Men jeg oplever også, at mange kan være bange for at leve. Vi kan blive så bange for at leve, af frygt for hvad der kan ske, at vi netop ikke lever vores liv fuldt ud. Af frygt for at blive skuffet. Af frygt for at vi ikke lykkes. Af frygt for at miste nogen. Af frygt for at svigte nogen. Og den frygt stopper os i at leve livet fuldt ud.

Jeg møder mange mennesker, der er så bange for at leve livet, at de holder sig tilbage, for at gøre det de gerne vil. De går og håber på, at tingene skal ændre sig. De venter på, at det rigtige job skal komme. De venter på at den rigtige dukker op i deres liv. De passer og plejer en syg i familien. Deres liv er måske gået i stå, fordi de lever deres liv igennem deres børn. De er holdt op med at leve deres eget liv. De er måske endda blevet bange for at leve deres eget liv.

Og så der sker ingenting.

Lev livet og frygt ej døden

Skynd dig ud og lev dit liv før det er for sent. Du har kun det ene liv. Der er ingen fortrydelsesret. Gør det, du drømmer om. Gør det, du aller bedst kan lide.

Døden kommer helt sikkert til os – den kommer når den kommer.

Men griber du ikke livet, så lever du det ikke fuldt ud.

Lisbeth Degn, Kropsterapeut

Læs hvordan jeg kan hjælpe dig i mine behandlinger

Læs også: frygten for det ukendte kan stå i vejen for at prøve nyt

 

Få bedre kropskontakt

Få bedre kropskontakt

Tilmeld dig her og få inspiration til at dæmpe stress-symptomer som uro i kroppen, smerter, angst, depression. Straks efter tilmelding får du min mobilvenlige guide.

Tak for din tilmelding. Kig i din indbakke (Tjek evt. dit spamfilter). Du får mail med link til at bekræfte, at du vil have mail fra mig.