Har du tankemylder? Oplever du at du kommer til at overtænke eller har du mange bekymringstanker? Læs med her og få 5 gode råd til hvad du selv kan gøre.
Har du tankemylder eller mange tanker der fylder? Kender du det med at komme til at overanalysere og overtænke alting? Så har du nok også prøvet at have tankemylder. Mange oplever tankemylder og overtænkning, hvilket ikke er så mærkeligt endda, fordi vi lever i en kultur hvor vi lærer at være rigtig meget i vores hoved.
Hvad vil det sige at have tankemylder?
Hvis du oplever tankemylder kan det føles som en tilstand, hvor dit hoved konstant bliver fodret med en uendelig strøm af tanker, som går i alle mulige retninger og som du ikke selv kan stoppe. Det kan føles meget voldsomt fordi du bliver bombarderet med tanker i alle mulige retninger. Og du er ikke i stand til selv at slukke for dem. Det kan være meget forstyrrende.
Det kan gå ud over din evne til at koncentrere dig og det kan gå ud over dit humør. Tankemylder kan også give uro i kroppen. Og så suger det os for energi. Tankemylder kan påvirke vores evne til at fokusere på noget, fordi vi hele tiden bliver forstyrret af vores egne tanker. Det kan forhindre os i at holde hovedet koldt og tænke klart og kan påvirke os med stress og angst til følge.
Det er ofte negative tanker der fylder. Selvdestruktive tanker eller katastrofetanker om ting der kan gå galt. Og dette kan medføre at vi bliver triste og depressive og vi kan føle os handlingslammet af al den overtænkning.
Tankemylder og angst hænger ofte sammen
Ofte hænger tankemylder også sammen med angst. Vi kan opleve mange bekymringstanker og katastrofetanker eller tanker om bestemte ting vi er bange for. Eller vi kan have selvdestruktive tanker om at vi ikke føler os gode nok eller værdige til noget. Eller vi kan føle os forkerte eller uønsket.
Hvis vi har lært at skulle klare alle vores udfordringer kognitivt, dvs. vi har lært at vi skal bruge hovedet for at analysere os frem til en løsning på et problem, så har vi ofte mistet kontakten til vores krop.
For så længe vi er i hovedet så har vi ikke kontakt til vores mavefornemmelse og intuition, som i virkeligheden er den vi har brug for at navigere efter. Og så kommer vi i en indre konflikt, fordi kroppen reagerer på noget og forsøger at guide os i èn retning. Men samtidig ignorere det der sker i kroppen og går i en anden retning.. Og så er der skabt grobund for at angstsymptomerne kan få plads.
Læs også mere om angst her i indlægget: Vidste du, at angst kan forløses fysisk igennem kroppen?
Bekymringstanker og overtænkning
Vi kan også opleve, at det er bekymringstanker der dominere. Så vi hele tiden bruger en masse tid og energi på at konsekvensberegne hvad der kan gå galt, når vi fx. skal planlægge noget i fremtiden. Eller hvis vi skal tage en vigtig beslutning. Vi ser farer overalt og forsøger at kontrollere det der skal ske. Og så kommer vi på overarbejde hele tiden, for vi kan aldrig forudse hvad der sker alligevel.
Tankemylder og bekymringstankerne kan komme til at fylde så meget, at vi bliver invalideret af det, så vi ikke kan fungerer i en normal hverdag. Derfor kan det være nødvendigt at have nogle værktøjer og teknikker til at håndtere takemylderet og bekymringstankerne. Og der er heldigvis meget du selv kan gøre.
Hvis du oplever at tankemylderet eller bekymringstanker fylder så meget at de har kontrol over dig, så kan det være klogt at søge hjælp. Gå evt til lægen hvis dine tanker kommer til at styre dit liv for meget, at du ikke er i stand til at gøre de ting du gerne vil.
Få 5 gode råd mod tankemylder og overtænkning
Her er 5 gåde råd til hvad du selv kan gøre:
♥ Skriv dine tanker ned. For at få skilt tingene ad og få hold på, hvad der er reelle bekymringer og hvad der er urealistiske bekymringer.
♥ Planlæg “bekymringstid” hver dag hvor du tillader dig selv at lade tankerne overtage. Når du oplever tankerne fylder i løbet af dagen, så prøver du at udskyde dem til din “bekymringstid”.
♥ Mediter eller praktiser yoga eller mindfulness. Dette har vist sig at være effektive værktøjer til at håndtere tankemylder og bekymringstanker.
♥ Bevæg dig. Få kroppen i gang, ligegyldigt hvordan, så er det godt for os at komme mere ned i kroppen og få en pause fra hovedet.
♥ Lav noget kreativt eller praktisk arbejde. Når vi gør det, så kommer vi mere til stede i kroppen når vi foretager os noget fysisk og konkret arbejde.
En bedre kontakt til kroppen hjælper dig mod tankemylder
Men måske er disse råd ikke nok. Derfor kan du overveje at prøve alternative behandlingsformer som kropsterapi. Det kan være en vejen til at lærer at håndtere tankemylder og overtænkning. For i kropsterapien arbejdes der med en kropslig tilgang. Og det er meget effektfuld at få en bedre kontakt med kroppen, da tankemylderet og bekymringstankerne foregår i hovedet.
Kropsterapien har egentlig kun ét formål. Og det er at klienten får mulighed for at genetablere en bedre kontakt til kroppen igen. For når vi får den kontakt, ved at mærke vores krop, så får vi skabt en større bevidsthed omkring hvad det er, der er på spil inde i os. Vi får mulighed for at mærke, hvad det er der foregår i kroppen og hvad der kan være den bagvedliggende årsag.
Vi får en større bevidsthed omkring hvad det er vi har med os af forsvarsmønstre. Og det har præget os til at takle vores udfordringer på en bestemt måde. For mange mennesker er det netop ved at være i hovedet. Men det er forsvarsmønster vi har tilegnet os i de første år af vores liv. Fordi det var en nødvendighed. Vi lærte at vi var nødt til at være i hovedet for at regne ud hvordan vi skulle være i verden og agere i forhold til vores omgivelser.
Søg hjælp for overtænkning og bekymringstanker
Har du tankemylder eller har du en tendens til at overtænke eller bekymre dig meget? Måske så meget at du har svært ved at fungere normalt i din hverdag? Så er du meget velkommen til at kontakte mig her for at høre mere om hvordan jeg arbejder med dette. Du kan booke en gratis opklarende samtale, hvor du kan få svar på dine spørgsmål og finde ud af om jeg er den rette til at hjælpe dig.
Lisbeth Degn Kropsterapeut💚