Glæden ved at købe gammel og brugt giver mig livskvalitet. Kender du det? Den glæde har jeg fundet igen – men sådan har det ikke altid været.

Glæden ved at købe gammel og brugt er egentlig først kommet i de sidste par år. Jeg har i mange år har jeg levet et liv, hvor jeg ikke var så god til at mærke, hvad der gav mig livskvalitet. Men i takt med at jeg har arbejdet med mig selv, specielt igennem kropsterapien, er jeg blevet meget klogere på, hvad der egentlig gør mig glad. Hvad jeg sætter mest pris på i mit liv. Det kunne jeg ikke rigtig mærke tidligere. Der er rigtig mange ting der giver mig livskvalitet – i dette blogindlæg handler det om gamle ting.

Ting skal have en betydning

Glæden ved at købe gammelt og brugt havde jeg også som helt ung. Da jeg skulle flytte hjemmefra, købte jeg et brugt spisebord, 6 stole, en kæmpe skænk og et stort glasskab for stort set ingen penge. Jeg betrak selv stolene med nyt stof og fik afsyret skabet og vupti – så havde jeg en helt ny spisestue. Den var jeg rigtig glad for i mange år.

Da min mormor og morfar døde, fik jeg en fin gammel trappestige. Den sad min morfar altid på, ude i deres lille køkken. Jeg vidste, at den ville jeg også engang have stående i mit køkken. Det gør den så nu. Den står i mit køkken og jeg sidder på den og jeg bruger den som en lille trappestige. Jeg er rigtig glad for den, for den betyder noget for mig.

Jeg har senere i mit liv, købt rigtig mange nye ting. Men tingene betød ikke noget særligt for mig. Jeg havde ikke den samme glæde ved ting der ingen historie har. Men jeg lagde ikke rigtig mærke til det.

Det nemmeste i verden er at købe nyt, når vi mangler noget.

Men det er ikke nødvendigvis det, vi bliver mest lykkelige af.

De ting jeg har stående i mit hjem nu, de betyder alle noget for mig. Og det har jeg erfaret, at det en noget der gør mig glad. Jeg er glad for at se på dem hver dag. Det er livskvalitet for mig. At omgive mig med ting der betyder noget. Uanset hvad de har kostet. Sådan har jeg det nu.

Intet og livets betydning

I bogen “Intet” af Janne Teller, påstår hovedpersonen Pierre Anthon, at intet har betydning. Det provokerer naturligvis hans klassekammerater. De beslutter sig for, at lave en bunke med betydning. Bunken bliver kammeraternes bevis på, at der er nogle ting, der har en betydning.

Bogen sætter tankerne i gang, omkring hvad der egentlig betyder noget her i livet. Hvad betyder noget for dig? Hvad er vigtigt for dig?

For mig betyder de nære relationer til andre mennesker allermest. Men det betyder også noget, hvilke ting jeg omgiver mig med. Naturen påvirker mig også. Lyde, dufte og det jeg ser på, påvirker mig.

Vi påvirker vores krop, med det vi omgiver os med. Når du omgiver dig med ting og mennesker du kan lide, påvirker du din krop positivt. Hvis du bor i et hjem med mennesker, som du ikke har en god relation til og ting som ikke har en betydning for dig, så påvirker det dig på en negativ måde. Vores tanker påvirker kroppen, både de positive og negative og de bevidste og ubevidste tanker.

Gå på jagt efter gammelt og brugt

Det kræver dog tid at finde gammelt og brugt. En af de fordele jeg har som selvstændig er netop at jeg kan planlægge min tid selv Det er også livskvalitet for mig.

Der findes heldigvis mange muligheder når du er på jagt efter noget brugt. Hvis du leder efter trendy genbrugstøj, så er der virkelig kommet mange nye genbrugsbutikker i Aarhus. Priserne kan dog nogle steder være rimelige høje. Der hvor du til gengæld kan gøre dig de billigste køb, er helt klart de almindelige genbrugsbutikker.

Gælder det glas, keramik, keramik, køkkenudstyr, lamper og designmøbler så bliver jeg nødt til at nævne Brugtvare terminalen De har simpelthen så mange spændende ting, at jeg kan bruge flere timer der. Men tag ikke fejl. Priserne kan godt følge med nyt nogle gange. Men for mig er det også enormt tilfredsstillende, at ting skifter ejer i stedet for, at jeg bare køber nyt. Jeg kan også godt lide det bæredygtige aspekt, der ligger i at købe brugt. Tingene er blevet produceret èn gang, men kan bruges flere gange.

Sælg de ting du ikke har brug for

Jeg har også solgt en masse af mine gamle ting, som jeg ikke kunne have i min nye lejlighed. Det er ikke indtjeningen der er i fokus, for der er også meget arbejde i det. Men jeg kan godt lide at sælge mine ting og møde de mennesker der køber dem af mig, Det er en god fornemmelse at give mine ting videre til andre, som kan se en værdi i det jeg har haft. Det ligger der for mig en stor tilfredsstillelse i.

Så prøv at rydde op i skuffer og skabe og sælg det du ikke længere har brug for, så andre kan få glæde af det. Det er en god følelse. Der findes mange steder på nettet hvor du nemt kan sælge dine ting, hvis du er villig til at bruge lidt tid på det.

Har du fået lyst til at købe brugt? Så vil jeg ønske dig held og lykke. Der ligger mange gamle sjove, finurlige og skønne fine ting derude og venter på dig. Måske bliver du også glad for at købe gammel og brugt, som jeg?

Rigtig god genbrugsjagt!

Lisbeth Degn, kropsterapeut

Læs også “vov springet” som  handler om livskvalitet og glæde