Er du god til at fejre, når du får succes? Når noget lykkes for dig, er du så god til at fejre det? For nogle mennesker kan det være svært at håndtere, hvis de får succes med det de laver. Sådan har jeg faktisk selv haft det.

Er du god til at fejre, når du får succes er derfor et interessant spørgsmål at se nærmere på, for hvorfor er det så svært?

Det skal jeg fortælle dig.

Jeg har nemlig fundet ud af det.

Succes føltes uvant engang og derfor var det utrygt

Når noget har lykkes for mig tidligere, har min krop reageret med en følelse af at:

Det føles utrygt

Det føles forkert

Det føles fremmed

Det føles provokerende

Det føles uvant

Det føles egentlig ikke okay

Det kendte var trygt

Jeg har været vant til at kæmpe for det jeg vil opnå

Jeg har været vant til at gøre mig umage

Jeg har været vant til at arbejde hårdt

Jeg har været vant til at møde modstand

Det var vejen derhen – ikke selve målet

Derfor har vejen til at nå mine mål, været det jeg havde fokus på. Det var det lange seje træk. Når jeg så endelig nåede et mål, så fik jeg øjeblikkeligt øje på et nyt. For det var velkendt at være på vej – der hvor der skulle kæmpes. Det var turen op ad bakken, i modvind naturligvis, der føles tryg fordi det var velkendt. Det var blevet en naturlig tilstand i min krop, at være i den følelse af kamp.

Når jeg oplevede at tingene gik for nemt, så opsøgte jeg straks nye udfordringer, ovenikøbet nye forhindringer. Det foregik helt ubevidst. Skulle der pludselig falde noget ned i turbanen, så havde jeg meget svært ved at håndtere det. Fordi det var en fremmed og ukendt følelse. At noget pludselig var nemt.

Det jeg havde kæmpet for og som lykkes  – havde jeg virkelig svært ved at nyde.

Men hvorfor kunne jeg ikke bare fejre det, der gik godt?

Fordi det var uvant og dermed ikke trygt.

Det føles simpelthen fremmed i min krop og derfor blev det en utryg tilstand. Derfor har jeg en stor del af mit liv søgt hen til det velkendte sted, hvor der skulle kæmpes. For det sted kendte jeg. Var der ikke nok af forhindringer undervejs, så lagde jeg selv nogle ekstra ud. Det var jeg naturligvis ikke bevidst om. Det måtte bare ikke blive for nemt.

Det er mit gamle mønster.

Men det vil jeg ikke længere…

Nu øver jeg mig på at fejre og nyde mine små og store sejre

Jeg øver mig i at glæde mig over når tingene lykkes

At kunne føle mig godt tilpas i det

Læne mig ind i det

Give mig selv lov til at være i det

Og det føles faktisk okay…

For jeg må godt!

Må du også?

Lisbeth Degn, kropsterapeut

Læs også: Jeg er så mega stolt over mig selv- og jeg tør sige det højt nu!