Maven er en central del af vores krop og vi følger ofte vores mavefonemmelse. Vi mærker også vores mave, når fordøjelsen ikke fungerer. Og så kan vi tilmed få sommerfugle i maven. Men hvordan hænger det lige sammen?

Nogle forskere betragter maven som den tredje hjerne, da hjernen, hjertet og maven hænger sammen og påvirker hinanden.

Forskere peger også på, at vores mavebakterier påvirker og “styrer”vores hjerne. Der er en forbindelse mellem vores tarmbakterie og hvordan der bliver kommunikeret til vores hjerne og hormonsystem.

Ydermere er der noget der kunne tyde på, at tarmbakteriernes sammensætning, har indflydelse på tilstande som stress og depression. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan din mave og fordøjelse fungerer.

Læse mere om: Den facinerende forbindelse mellem tarmbakterier og hjernen 

Fordøjelsen røber, om din krop er i balance

Mange mennesker har en meget svingende fordøjelse. Enten har de svært ved at komme af med deres afføring, eller også går det over i diarrelignende tilstande. Da tarmen påvirkes af mange forskellige ting, kan det være vanskeligt at finde årsagen til en uregelmæssig fordøjelse. Men når du oplever sygdom, bliver din fordøjelse som regel påvirket. Er din fordøjelse uregelmæssig, peger det på en ubalance i din krop.

Kosten er naturligvis en meget vigtig faktor i den forbindelse. Men antibiotika påvirker også din tarmflora. Og vi er forskellige. En kostplan der virker godt for én mave, virker måske ikke godt for en anden.

Hvis du har problemer med fordøjelsen, så kan du overveje at opsøge en kostvejleder, der tager udgangspunkt i dig og din krop. Det handler om, hvordan du har det i din krop, både fysisk og psykisk, da det hele hænger sammen og påvirker hinanden. Derfor bør dit udgangspunkt også være “hele” dig, når du skal have udviklet din egen kostplan.

Maven påvirkes af dine omgivelser

Men der er også en sammenhæng, mellem den måde du har med dine omgivelser på, og den måde hvorpå du er i stand til at optage og fordøje din kost.

Har du fx intolerancer overfor bestemte fødevarer, har kroppen svært ved at fordøje og optage disse fødevarer. Måske får du ikke sat grænser nok, måske får du ikke udtrykt dine behov tydeligt nok?

Dit indre miljø afspejles af, hvordan du har det i dit ydre miljø.

Mavefornemmelsen

Som kropsterapeut har jeg lært, at maven er porten til vores følelser.

Vi kender alle sammen til, at vi kan mærke det i maven, når vi skal tage en svær beslutning, eller hvis vi skal til en jobsamtale eller eksamen. VI får kvalme, hvis vi ser eller oplever noget ubehageligt eller vi får ondt i maven, når vi er kede af det. Hvem kender ikke til følelsen af at have sommerfugle i maven, når vi bliver forelsket?

På mange måder mærker vi det i maven, når der er noget følelsesmæssigt på spil.

Tør du gå med din mavefornemmelse?

Vi tror ofte, at det er kolde beregninger, der skal til, for at vi kan tage den rigtige beslutning. Men oftest så er det mavefornemmelsen, der er den rigtige og klogeste beslutning vi kan tage. Det skyldes at din mavefornemmelse, er som en slags 6. sans. Den bygger på informationer fra hjernen om tidligere erfaringer, som du måske ikke engang selv er klar over, men det er dem du mærker, som “den rigtige” mavefornemmelse.

Læs mere om Hvad er mavefornemmelsen

Maven gemmer på dine følelser

Det er ofte de store følelser der er på spil, når det handler om maven. Din mave kan “gemme” på længerevarende emotionelle ubalancer i kroppen, som fx. følelsen af utryghed eller angsten for at blive afvist.

Der kan også være, at du gemmer på en frygt eller en bekymring for, om alt nu kommer til at gå dig godt. Måske er der noget, der fylder ekstra i dit liv, hvis du fx stiller høje krav til dig selv, eller at du føler dig utilstrækkelig, så kan det også sætte sig som spændinger i maven.

Desværre mister vi ofte mister kontakten til vores mave. Vi lever ofte et stresset og fortravlet liv, hvor vi ikke trækker vejret helt ned i bunden af maven. Dermed kommer vil til at lukke af for maven. Vi mærker den ikke og har ikke nogen fornemmelse af, hvad der gemmer sig af følelser.

Har du en spændt mave?

Du kan selv gøre noget for at afspænde din mave. Prøv at ligge dig ned på ryggen og slap af. Brug så dine hænder til at massere din mave, imens du trækker vejret dybt ned i maven. Du kan også lave nogle dybe tryk, indtil du mærker modstand og så bruge dit åndedræt til at løsne op i området.

Åndedrættet har en stor betydning som tidligere nævnt. Men der er også vigtig for din fordøjelse. Åndedrætsmusklen, diagfraghma, sidder hæftet på dine organer. Dvs. at du masserer og træner dine organer, vha. dit åndedræt. Hvis din vejrtrækning bliver “doven” og ikke kommer langt nok ned i bughulen, så får du ikke nok bevægelse i din mave, og det kan gå ud over din fordøjelse.

Bevægelse af hele din krop og specielt dine core, er også vigtig. Både i forhold til din fordøjelse og i forhold til at holde en god kontakt til din krop. Få også pulsen op hver dag, da vores krop er designet til at bevæge sig og det fungerer den bedst med.

Læs også: Træk vejret – helt ned i maven!

Gå med den gode mavefornemmelse

Så næste gang du skal tage en svær beslutning, så kan du roligt gå med din mavefornemmelse, for den er til at stole på.

Din krop ved hvad den skal gøre, hvis du lytter og mærker godt efter.

Har du brug for hjælp, til at mærke din krop, eller brug for støtte, til at lære at gå med din mavefornemmelse, så prøv en kropsterapeutisk behandling.

Lisbeth Degn, Kropsterapeut

 

Få bedre kropskontakt

Få bedre kropskontakt

Tilmeld dig her og få inspiration til at dæmpe stress-symptomer som uro i kroppen, smerter, angst, depression. Straks efter tilmelding får du min mobilvenlige guide.

Tak for din tilmelding. Kig i din indbakke (Tjek evt. dit spamfilter). Du får mail med link til at bekræfte, at du vil have mail fra mig.