Det kræver “sin mand” at være mand i dag. Han skal både være en god far, en god kæreste, han skal se godt ud og være maskulin. Han skal selvfølgelig også skifte ble på sine børn og putte dem og dele barsel med kæresten.

Er der noget i din måde at være mand på, som ikke rigtig fungerer for dig?  Har du det liv du gerne vil ha` som mand? Eller føler du, at den ægte udgave af dig selv helt er forsvundet eller undertrykt?

Jeg har efterhånden mødt mange mænd i min klinik, som har følt sig presset og usikre på manderollen. De er presset på jobbet, fordi de mener at det er deres ansvar at sikre økonomisk stabilitet i familien. Men samtidig med det, oplever de også et pres på hjemmefronten, især efter de har fået børn.

Som mand er du presset fra mange sider

Forklaringerne kan være mange. Nogle har måske ikke haft den bedste rollemodel i deres egen far. Det har gjort dem usikre som voksne. Desuden ser vi også en klar overvægt at kvinder i daginstitutioner og skole og SFO. Der er færre mænd, som drengene kan spejle sig i. Det kan være med til, at mange mænd i dag har svært ved at finde sig til rette med deres egen maskulinitet.

Måske føler du et dybt ansvar for at forsørge din familie, og du knokler ofte hårdt på dit arbejde, af frygt for at miste det. Du gør hvad der forventes af dig. Men du får ikke sagt fra overfor din partner. Du går med til alt for meget, selvom du ikke har lyst. Fordi det at sige fra, er svært for dig. Du giver ikke dig selv lov til at stå ved dig selv, af frygt for at blive afvist.

Du deltager i alt hvad du bliver bedt om af diverse arrangementer i børnehaven og skolen, selvom du inderst inde ikke gider. Du tager med ud at købe børnetøj, selvom du overhovedet ikke har lyst. Du skifter ble og går tur med barnevognen, selvom du faktisk hellere vil lave noget andet. Så du får ganske enkelt ikke sagt fra, Du kommer til at gå for meget på kompromis med dig selv.

Du føler dig måske ikke længere så maskulin og mandig. Og det er jo ikke fordi at der er noget i vejen med at skifte ble, og overlade indretningen til kæresten der foretrækker lyserøde vægge i soveværelset. Men det kan blive på bekostning af din egen maskulinitet. Der er også mange kvinder der vil have tingene på en bestemt måde, og så er det nemmest for bare at lade hende bestemme, fordi du måske ikke orker at gå imod.

Mænd bliver indebrændte

Du begynder at droppe vennerne. Du kommer ikke længere ud med dem for at se fodbold eller gå en tur i byen. Du dropper måske også dine andre interesser, Hverdagen overtages af hamsterhjulet. Du føler at det meste af dit liv efterhånden går med noget, som du ikke selv har valgt at bruge tid på.

Du bliver indebrændt og det kan sætte sig som dybe spænd i kroppen. Fordi der kan ligge en vrede og frustration gemt.  En vrede over at du ikke har lyttet nok til dig selv. En frustration over at du ikke har lyttet nok til din egen grænse. Du er måske gået med til for meget. Noget som du i virkeligheden ikke selv har ønsket og derfor føler du dig ufri.

Du er måske ikke glad længere. Du orker ikke at kæmpe mere for det du gerne vil.

Måske gemmer du på en frustration og vrede, som du holder tilbage, af frygt for at gøre din partner ked af det.

Får du lov at føle dig som en rigtig mand

Det kan være utrolig hårdt at erkende, at du som mand har gjort alt muligt for andres skyld, uden at tage hensyn til dig selv. Og det kan generere en ny vrede over den erkendelse.

Hvis du er mand og du kan genkende nogle af de problematikker overfor, så tag et alvorligt blik på dig selv.

Får du lov til at føle dig som en rigtig mand?

Sætter du dig selv til side, til fordel for din familie?

Føler du dig i virkeligheden ikke som en rigtig mand?

Prøv at se dig selv om 10 år, hvordan skal dit liv så se ud?

Er der noget der skal ændres?

Tag tyren ved hornene

Tag slagsmålet nu og få gjort noget ved det. Hvis du ikke længere er tilpas i din manderolle, så er din kæreste nok heller ikke.

Tag et ansvar for at få gjort noget ved det.

Stå ved din maskulinitet.

Tal med din kæreste. Forklar hende hvordan du har det, så du kan få ændret på det,. Så du igen kan føle dig som en rigtig mand.

Jeg er sikker på at det rent faktisk kan redde nogle ægteskaber.

Lisbeth Degn. Kropsterapeut

Vil du vide mere om, hvordan du i kropsterapien kan arbejde med denne problematik, så læs mere her: 

 

Få bedre kropskontakt

Få bedre kropskontakt

Tilmeld dig her og få inspiration til at dæmpe stress-symptomer som uro i kroppen, smerter, angst, depression. Straks efter tilmelding får du min mobilvenlige guide.

Tak for din tilmelding. Kig i din indbakke (Tjek evt. dit spamfilter). Du får mail med link til at bekræfte, at du vil have mail fra mig.