Nye oplevelser kan booste dit liv. Vi lever i en tid hvor vi er mindre villige til at tage chancer og prøve nyt end tidligere. Og det er en skam. For vi går glip af så meget, når vi ikke tør prøve noget nyt.

Hvis du giver dig selv nye oplevelser kan du booste dit liv. Det har jeg en veninde der er eminent god til. Hun udfordr sig selv med nye ting. Det har hun gjort hele sit liv. Hun finder altid nye rejsemål. Kaster sig over nye idrætsgrene og senest er hun gået i gang med studier i fysiologi og anatomi, og overvejer at tage en kostvejlederuddannelse – bare fordi hun har lyst.

Det er klart, at det kræver overskud at prøve noget nyt. Hvis du er meget presset i din hverdag og i forvejen ikke kan få enderne til at hænge sammen, så er det måske ikke lige tidspunktet at udfordre dig selv.

Og dog. For en af mine pointer er faktisk, at det med at prøve nyt, faktisk kan være sjovt og befriende og selvforglemmende. Du glemmer for en stund hverdagens stress og jag, når du skal koncentrere dig om noget nyt. Det kræver dit fokus og det kræver at du er tilstede her og nu. Hvilket vi ofte har svært ved, netop når vi er pressede.

Hvorfor prøve noget nyt?

Du skal prøve nyt fordi:

  • du bliver positivt overrasket, når du kaster dig ud i noget, du ikke har prøvet før
  • det udløser stoffet dopamin og du oplever en form for lykkefølelse
  • du udforsker sine egne grænser når du overvinder dig selv
  • det giver dig en øget selvtillid
  • du får mod til at prøve endnu mere nyt
  • du udvikler sig personligt, fordi du lærer nye sider af dig selv at kende
  • du får udvidet din horisont og dit verdensbillede ændres en smule
  • du møder nye mennesker, en ny kultur og nye fagtermer

Jeg tror på, at vi skal lære nyt hele livet. Det er med til, at du holder dig åben og nysgerrig og du bevarer en sund appetit på livet. For hvis vi når til et punkt, hvor vi mener, at vi ikke har mere at lære, hvad er der så tilbage?

Læs også Tør du udfordr dig selv?

Hvad afholder dig for at prøve nyt?

De fleste af os er bange for at prøve noget nyt. Vi kommer ud af vores komfortzone. Det er nemmere bare at gøre som vi plejer. Vi er bange for, at vi ikke kan finde ud af det og vi er bange for at komme til at virke fjollede. Men der skal netop være plads til at lege og dumme sig.

Det er sådan vi selv lærte som børn. Og det er sådan vi opdrager vores børn. At de også skal kaste sig ud i at prøve nye ting. Men vi “glemmer” tit selv at gøre det samme. Selvom vi egentlig godt ved, at børn vokser, når de får følelsen af at mestre noget, følelsen af at have overvundet noget i sig selv.

Så angsten for det ukendte holder os tit tilbage. Frygten for ikke at have styr på det.

Jeg har prøvet noget nyt og blev overrasket

Jeg har prøvet at kaste mig ud i mange forskellige ting, igennem livet. Jeg har sadlet helt om, fra skolelærer til kropsterapeut og startet egen virksomhed. Og så er jeg blevet skilt. Det er store omvæltninger. I mindre skala begyndte jeg sidste år at gå til latindans. Det var grænseoverskridende. Men jeg fik øje på nye sider af mig selv, som jeg gerne vil udvikle endnu mere og den udvikling fortsætter.

I sidste uge var jeg til Crossfit for første gang i mit liv. Og ja, jeg indrømmer gerne, det var efter pres fra en kollega, at jeg endelig gav efter. Men jeg var temmelig skeptisk. Jeg havde en forestilling om, at jeg ville møde nogle superseje unge fyre der trænende med mange kilo og jeg havde vel dybest set en frygt for at falde helt igennem. Men der var heldigvis også helt almindelige mennesker som mig.

Jeg var forberedt på, at jeg ville blive presset, på en helt anden måde end jeg er vant til fra min egen styrketræning. Og det blev jeg også. Men det var også virkelig sjovt.  Det gav rent faktisk en lykkefølelse at overvinde mig selv på den måde. Det var livsbekræftende.

Kast dig ud i det og giv dig selv nogle nye oplevelser, hvad enten det er keramik, madlavning eller kitesurfing – du vil få så meget godt igen.

Læs også Vov springet

Lisbeth Degn, Kropsterapeut

 

Få bedre kropskontakt

Få bedre kropskontakt

Tilmeld dig her og få inspiration til at dæmpe stress-symptomer som uro i kroppen, smerter, angst, depression. Straks efter tilmelding får du min mobilvenlige guide.

Tak for din tilmelding. Kig i din indbakke (Tjek evt. dit spamfilter). Du får mail med link til at bekræfte, at du vil have mail fra mig.