Nogle gange skal du gøre det, du er allermest bange for. For der er som regel en god grund til, at vi er bange. Og det vi er bange for, repræsenterer noget væsentligt i os. Noget som vi på et tidspunkt har lukket af for. En side af os selv som ikke er blevet anerkendt eller set.

Nogle gange skal du gøre det, du er allermest bange for. Og da jeg var barn, tænkte jeg meget over, hvad jeg ville være når jeg blev voksen. Og en ting jeg var helt sikker på var, at jeg aldrig ville være lærer, for det var jeg hunderæd for.

Jeg endte med at være lærer i over 20 år.

Men der er stadig ting jeg er bange for.

Du er begrænset når du er bange

Dit liv begrænses, når der er noget du er bange for. Og hvis du er meget bange, kan den plads du har til at udfolde dig på, føles mindre og mindre og til sidst kan du slet ikke bevæge dig nogle steder hen. Og så kan du føle dig låst fast.

Og tro mig – vi er alle bange for noget!

Hvad er du bange for?

Vi er ofte ikke bevidst om, hvad vi er bange for eller hvad vores frygt handler om.

Det kan være at du er bange for:

  • at blive forladt?
  • at tabe ansigt overfor andre?
  • at du ikke kan styre dine følelser?
  • at du “går i stykker”?
  • at du bliver ydmyget?

I første omgang kan det være noget konkret du frygter. Men frygten stikker som regel dybere. Den kan handle om noget i dig selv, som du helst ikke vil kendes ved. Fordi det gør for ondt. Fordi det minder dig om, at du ikke er blevet mødt, på et tidspunkt, hvor du havde brug for det.

Din frygt kan udvikle sig til angst og den kan begrænse dig så meget, at du begynder at isolerer dig. Af frygt for at komme i bestemte situationer. Og så bliver din verden pludselig meget lille. Så har du ikke længere plads til at bevæge dig på. Du føler dig ufri og bundet. Og du bruger måske også energi på at skjule din angst eller frygt i dine omgivelser, fordi du ikke vil stå ved den.

Din frygt er også din styrke

Men det du frygter allermest, er også det, der kan blive din vej ud af frygten, For det er her dit potentiale ligger. Det er her, der er en autentisk side af dig, der ligger gemt, og blot venter på at blive foldet ud. Det er her du kan lære noget om dig selv. Ved at overvinde din frygt og gøre det du er allermest bange for at gøre. For ved at gå igennem det du frygter, kan du komme det til livs.

Mange af mine klienter har en frygt for at handle ud fra deres følelser i deres tætte relationer. De tør simpelthen ikke fortælle, når de fx har fået nok. Når de ikke kan mere, eller hvis de ønsker noget bestemt. De får det ikke sagt højt. Måske af frygt for at blive forladt, gå i stykker eller ikke være god nok,

Men når de ikke får sagt, hvordan de har det, bliver de utydelige for deres omgivelser. Hvis de derimod tør stå ved det de mærker, vil omgivelserne meget bedre kunne forholde sig til dem. På den måde vil det blive taget godt imod.

Så det kræver mod at gøre det du er allermest bange for. Det kræver mod at stå ved dig selv. For det vil føles farligt i kroppen, for den vil helst lukke af som den plejer. For det er velkendt og trygt. Så når du går imod det, kan det i første omgang føles utrygt, selvom det i virkeligheden er en naturlig side i dig, der bare ønsker at blive set. Og det er her at der virkelig er noget potentiale at hente. Der hvor frygten ligger gemt.

Så hvad frygter du allermest?

Lisbeth Degn, kropsterapeut

 

Er du blevet nysgerrig på hvad der ligger gemt i din krop, så kan kropsterapi være en vej til at arbejde dig ind i din frygt?

Du kan læse mere om mine behandlinger her

Læs også: Angst – er det noget vi taler om?

 

 

Få bedre kropskontakt

Få bedre kropskontakt

Tilmeld dig her og få inspiration til at dæmpe stress-symptomer som uro i kroppen, smerter, angst, depression. Straks efter tilmelding får du min mobilvenlige guide.

Tak for din tilmelding. Kig i din indbakke (Tjek evt. dit spamfilter). Du får mail med link til at bekræfte, at du vil have mail fra mig.