Begrænsende overbevisninger kan bremse os i at gøre det vi har allermest brug for. Derfor kommer mange af os til at leve et liv, som ikke er så frit som vi kunne ønske os.

Jeg har mange begrænsende overbevisninger. Men jeg øver mig i, at jeg ikke længere lader mig stoppe af dem, for det har jeg gjort i rigtig mange år.

Mine begrænsende overbevisninger

Jeg har været meget begrænset tidligere. Jeg har været begrænset af:

at jeg ikke måtte fylde for meget

at jeg ikke måtte stikke næsen for langt frem

at jeg ikke måtte være mere end andre

at jeg ikke skulle tro at jeg var noget særligt

at jeg ikke måtte få succes

at jeg ikke måtte bede om noget

Og hold da op hvor har det holdt mig tilbage, for at gøre mange ting i mit liv. Disse historier eller overbevisninger har været sande for mig. Jeg har været fanget i, at det var sådan det var for mig. Jeg havde derfor ikke ret meget plads at bevæge mig på. Og jeg var helt sikker på, at det ikke kunne være anderledes. Troede jeg.

At få øje på

Men med tiden igennem mit arbejde med mig selv, har jeg først og fremmest fået øje på, at de begrænsende overbevisninger egentlig mest bor i mig. Det er ikke mine omgivelser der har fortalt mig det var sådan, det var mest inde i mit hoved det hele foregik. Det har været en lang proces, og jeg bliver nok i virkeligheden aldrig helt færdig med det arbejde. Men det har været en øjenåbner at opleve på egen krop, hvor dybt de overbevisninger sidder fast. Ikke bare i mit hoved, men også i min krop. Det har været smertefuldt at opdage. Det har været sorgfuldt. Og det har været ensomt.

Men det har også været smukt at få øje på. For i de overbevisninger ligger der også en gave. Der er noget jeg er blevet rigtig god til. Fordi jeg har øvet mig på at leve efter bestemte overbevisninger hver dag. Det har blandt andet gjort mig til et empatisk menneske, der er god til at sætte mig ind i hvordan andre har det.

Når vi får øje på gaven, den ressource der også følger med, så begynder vi at få styrken til at tage kampen op mod de begrænsende overbevisninger. Vi får troen på og modet til, at det kan blive anderledes. At det ikke behøver at være sådan vi skal leve resten af vores liv.

At udfordre mine begrænsende overbevisninger

Jeg oplever dagligt i min klinik hvordan mine klienter fortæller mig, om de historie de bærer rundt på om sig selv. Mange oplever en smerte over, at de dybest set ikke lever et liv i overensstemmelse med hvem de er. Fordi de har ladet sig styre af deres begrænsende overbevisninger. De føler sig ufri, fanget og fastlåst. De føler sig magtesløse og har nogle gange bare lyst til at give op.

Det mærker de fysisk i kroppen. Deres krop er spændt op, det gør ondt i den og de oplever forskellige fysiske symptomer. De har nemlig alt for længe overskredet deres egne grænser. De har lukket ned for hvad de mærker, da det ikke har været muligt for dem, at stå ved det de mærker, i de omgivelser de er vokset op i.

Det er ikke deres egen skyld. Det er ikke nogens skyld. Sådan er det bare blevet. Alle mennesker gør deres bedste, også vores forældre. Men de har også en masse begrænsende overbevisninger med sig. Og når vi har en historie om, at vi skal være på en bestemt måde, for at blive elsket, så er der noget vi ikke giver plads til følelsesmæssigt. Og det kan sætte sig fysisk i kroppen.

At mærke det på egen krop

Når mine klienter mærker på egen krop, hvad det er, der holder dem tilbage, så sker der ofte en forløsning og en bevidstgørelse, som kan hjælpe dem videre. Vi kan nemlig først komme videre, når vi mærker hvad det er vi skal videre fra. Vi kan ikke flytte os, før vi kender det sted vi skal flytte os fra.

Og det arbejde kan vi kun selv gøre. Et arbejde der indebærer, at vi mærker i kroppen, og hvad det er, vi har med os. Vi begynder at se, hvilke begrænsende overbevisninger vi har, og hvordan de styrer den måde vi lever vores liv på.

Når vi har oplevet gennem vores krop, og forstået hvad vi har med os, kan vi begynde at udfordre den historie. Så vi kan bevæge os mere frit. Dermed kan vi leve et liv, der tager udgangspunkt i hvem vi er, og hvad vi er her for, og dermed ikke længere føle os så begrænset.

Det samme kan du gøre.

Lisbeth Degn, Kropsterapeut 💚

Læs mere om hvordan jeg arbejder med dette her

Få bedre kropskontakt

Få bedre kropskontakt

Tilmeld dig her og få inspiration til at dæmpe stress-symptomer som uro i kroppen, smerter, angst, depression. Straks efter tilmelding får du min mobilvenlige guide.

Tak for din tilmelding. Kig i din indbakke (Tjek evt. dit spamfilter). Du får mail med link til at bekræfte, at du vil have mail fra mig.