Lær dit forsvarsskjold at kende og udfordre det så. Har du oparbejdet et hårdt skjold eller et blødt skjold? Det fortæller nemlig noget om, hvordan du engang blev mødt og hvordan du har lært at beskytte dig selv tidligt i dit liv. Men det kan du godt lærer at udfordre, så du bliver en bedre udgave af dig selv.

Lær dit forsvarsskjold at kende og udfordre det så. Dit forsvarsskjold sidder som en bevægelse i kroppen og hvert menneske har hver sin bevægelse. Men der er to tendenser om de fleste nok kan genkende noget af, hos sig selv. Nemlig et hårdt forsvarsskjold eller et blødt forsvarsskjold. Og så er der selvfølgelig alle mulige variationer derimellem.

Det hårde skjold

Det hårde skjold kan vise sig hos dig, der har haft brug for at beskytte dig selv. Du har haft brug for at markerer tydelige grænser i forhold til din omverden. Du har været nødt til at blive “hård” udenpå. Du kan måske være lidt kontant i dine udmeldinger og have en tendens til, at det er de andre der “er noget i vejen med”, når du bliver presset. Men indeni er du blød og det er i virkeligheden blot en hård facade du har udadtil, fordi det har du haft brug for i sin tid, da du udviklede dit forsvarsskjold.

Du har måske oplevet, at du er nødt til at opretholde en hård pansring for at beskytte dig selv og du vil have en tendens til at vende tingene “udad” og have mistillid til dine omgivelser. Derfor gør du også hellere tingene selv, end at vente på at andre skal hjælpe dig eller endda bede om hjælp. Det har du nemlig lært i en tidlig alder, at du måtte klare dig selv.

Men det kræver en del energi og kontrol at opretholde dette forsvarsskjold og det er ret uhensigtsmæssigt i længden. Og det er blot et eksempel på hvordan et forsvarsskjold kan se ud.

Det bløde skjold

Det bløde skjold kan vise sig hos dig der har haft brug for at beskytte dig selv, ved at blive “blød” udenpå. Du har lært at tilpasse dig dine omgivelser og indrettet dig efter dem. Du har en tendens til at vende tingene indad. Men netop fordi at du har ladet dine omgivelser “gå tæt på dig” så har du været nødt til at beskytte dig selv, ved at trække dig længere ind i din kerne i stedet for. Der er noget indeni dig, der på denne måde kan være blevet lukket og hårdt.

Du vil typisk have tillid til dine omgivelser og have nemt ved at bede om hjælp, men det er fordi du ikke tror at du kan selv. Du tilpasser dig omgivelserne men indeni er der modstand. Du bruger en masse energi på at trække dig ind i dig selv. Du vender energien indad for at beskytte dig selv.

Dette kræver også en hel del energi og kontrol at holde dette forsvarsskjold og er derfor også ret uhensigtsmæssigt. Og det er blot et af de forsvarsskjolde vi kan have opbygget. Der findes mange andre forsvarsskjolde, måske kender du allerede dit?

Lær dit forsvarsskjold at kende og bliv en bedre udgave af dig selv

Hvis du lærer dit eget forsvarsskjold at kende, så kan du nemmere forstå, hvordan du reagerer under pres. Du vil også bedre kunne acceptere; hvordan andre reagerer med deres forsvarsskjold. Du forstår bedre din partner eller dine børn, når de reagerer på en anden måde, end den du kender. Og du får en forståelse for, at der ikke er et forsvarsskjold der er mere rigtigt end et andet. Du har ikke selv valgt det. Det var sådan det blev. pga. af omstændighederne. Vi har alle måtte “fraskrive os” dele af os selv i en tidlig alder, for at blive mødt, og det er blevet til vores forsvarsskjold.

Det er meget svært at lave om på dit forsvarsskjold, når du virkelig er presset. Men du kan sagtens arbejde med at blive mere bevidst om hvilket forsvarsskjold du har og lære det at kende. Du kan arbejde med at se det, få øje på det og begynde at udfordre det, ved at prøve at reagere på en ny måde i stedet for den du plejer. På den måde, så styrer dit forsvarsskjold dig ikke så meget længere. Og du kan blive en mere autentisk udgave af dig selv.

Når du som forældre ser på dine børn, så se på dig selv. Hvad er det de gør? Er det noget jeg kan genkede fra mit eget forsvarsskjold? Og hvad med min partner? Er det et andet forsvarsskjold? Det er så vigtigt, at anerkende og acceptere at vi er forskellige, for ellers kan vi hurtigt gå forkert af hinanden.

Forsvarsskjoldet ses på kroppen

Dit forsvarsskjold kan også ses på din krop. Det er det spændingsmønster, det panser, som kroppen er formet efter. Hvis du betragter din egen krop, så prøv at se hvordan den ser ud i forhold til andres kroppe. Nogle har en stor overkrop, andre en stor underkrop. Nogle har arme der rækker fremad, andre har arme der hænger lige ned, som om de har opgivet. Nogle har kraftige ben, andre har tynde ben. Nogle har en lang hals mens andre har en kort hals.

Kroppen fortæller sin egen historie om, hvordan du er blevet formet som menneske. Kroppen fortæller noget om, hvordan din relation til dine omgiveler har været i dine tidligste år. Og det er også det forsvarsskjold du tager med dig ind i voksenlivet – på godt og ondt.

I kropsterapien arbejder jeg med at bevidstgøre det forsvarsskjold du har. Du kan lære dit forsvarsskjold at kende og så kan du udfordre det. Ikke for at du skal lave det om eller få noget til at gå væk. Men for at du kan blive bedre til at forstå dit forsvarsskjold og hvilken ressource der også ligger gemt der. Så du kan bruge det konstruktivt og forstå dig selv bedre og dine reaktioner, især når du bliver presset.

Læs også: Hvad er dig forsvarsmønster?

Lisbeth Degn, Kropsterapeut

 

Få bedre kropskontakt

Få bedre kropskontakt

Tilmeld dig her og få inspiration til at dæmpe stress-symptomer som uro i kroppen, smerter, angst, depression. Straks efter tilmelding får du min mobilvenlige guide.

Tak for din tilmelding. Kig i din indbakke (Tjek evt. dit spamfilter). Du får mail med link til at bekræfte, at du vil have mail fra mig.