Det er som om at vi hele tiden ser bort fra, hvordan krop og psyke hænger sammen og påvirker hinanden gensidigt. Tanken om denne sammenhæng er ikke ny. I Østen er det flere tusind år gammel viden.
I den vestlige verden lever vi i en kultur, hvor vi har fået oparbejdet et system, en tankegang om, at krop og psyke er adskilte størrelser. Men der er heldigvis flere og flere mennesker – også i Danmark, der tager udgangspunkt i at krop og psyke er uadskillelige størrelser.
En provokerende tankegang?
Min pointe i dette blogindlæg er ikke at komme med beviser for denne tankegang. Jeg har ikke brug for beviser, for jeg mærker dagligt den sammenhæng der er i mellem min egen krop og det der fylder i mine tanker og mit humør og min sindsstemning.
Jeg er dog klar over, at tanken om at det hele hænger sammen, kan virke skræmmende og måske ligefrem provokerende for nogle.
Det er også helt okay.
Er medicin altid den eneste løsning?
Hvad jeg derimod finder skræmmende og provokerende er, at vi i dag udsteder medicin til rigtig mange mennesker, uden at se på sammenhængen i det hele menneske. Og det med en masse bivirkninger til følge, som derved kræver yderligere medicin.
Medicin kan være helt på sin plads.
Men vi bør også se på den bagvedliggende årsag til, at vi bliver syge. For ellers dæmper vi bare symptomerne.
Kroppens celler husker alt
I bogen “Kroppens celler husker alt – lyt til dem, og gør dig selv rask” skrevet af Martin Hejlesen, beskrives begrebet metasundhed. Begrebet dækker over en model, som både biologisk og videnskabeligt forklarer sygdomsprocessen.
Metasundhed er en model, som tager sit afsæt i, at vi ikke kun kan isolere den fysiske krop, men at den hænger sammen med vores sjæl og vores sind.
Den tager udgangspunkt i at krop og psyke hænger sammen.
Citater fra bogen
“Læger behandler symptomer og er ofte rigtig gode til det, men desværre har den moderne lægevidenskab problemer i forhold til at finde ud af, hvorfor visse sygdomme opstår. Men tænk, hvor meget smerte vi ville være foruden, hvis vi vidste, hvorfor en sygdom opstår. Så ville vi kunne forhindre den i at bryde ud i første omgang.
Tænk hvis vi får kendskab til årsagen bag en sygdom, så kan vi selv være med til at forhindre den i at udvikle sig?
Hvis vi vil helbrede sygdomme, må vi nå til den erkendelse, at der bag enhver sygdom ligger gamle konflikter, vi bør løse op for. Den vigtigste nøgle til helbredelse har vi derfor selv, og ved at følge alternative veje kan du blive i stand til at komme i kontakt med dit indre følelsesliv, så du finder ud af, hvorfor du fejler det du gør.
Kroppens celler husker alt – lyt til dem, og gør dig selv rask side 20
Der kan ligge en følelsesmæssig konflikt bag en sygdom
Martin Hejlesen beskriver her i sin bog, hvordan du selv kan arbejde med din sygdom og på den måde få symptomerne dæmpet, eller få dem helt til at forsvinde igen og blive rask. For som han ser det, så ligger der en følelsesmæssig konflikt bag en sygdom. Og denne konflikt kan du arbejde med på mange forskellige måder.
Det vigtige er, at finde den måde der virker for dig og så komme til bunds i det. Om du vælger kropsterapi eller tankefeltsterapi eller noget tredie er underordnet.
Det afgørende er, at du får arbejdet med dig selv og din krop, til at få en større forståelse for din sygdoms årsag. Og dermed kan du gøre noget ved den.
Hvad har du at miste?
Hvilke bivirkninger er der ved denne metode? Tja, du får en større indsigt i dig selv og bliver klogere på dig selv, når du får åbnet op og får arbejdet dig ind på årsagen til din sygdom. Dette skal du selvfølgelig være klar til.
Og i det øjeblik at du opnår en større bevidsthed om dig selv, er der ingen vej tilbage. Den kan du ikke tage væk igen. Men hvorfor skulle du fortryde at du får en større indsigt i dig selv og i de sammenhænge der er i din krop?
Gode titler hvis du vil vide mere
Har du mod på at vide mere findes der masser af litteratur om emnet. Ud over Martin Hejlesens bog er der her et uddrag jeg kan anbefale:
- Intelligente Celler, Bruce Lipton
- Livets Hormoner, Arvin Larsen
- Væk tigeren – helbredelse af traumer, Peter A. Levine
- Kroppens fortællinger, Tove Hvid
- Kroppens akvarium, Chanette Føli
- Lyt til kroppens stæreflok, Ole Kåre Føli, Dorte Kvist
- Bioenergetik, Alexander Lowen
- Kropslig intelligens, Kristoffer Glavind Kjær
Hvis du vil læse mere om mine behandlinger og hvordan jeg arbejder kan du gøre det her.
Jeg vil gerne slutte af med et gammel citat som understreger mit ærinde:
En gammel healer sagde til sjælen:
Det er ikke din ryg, der gør ondt, men byrden
Det er ikke øjnene, der smerter, men uretfærdigheden
Det er ikke hovedet, der gør ondt, men dine tanker
Det er ikke halsen, der smerter, men det du ikke siger eller siger med vrede
Det er ikke din mave, der gør ondt, men din vrede
Det er ikke dit hjerte, der smerter, men kærligheden
Og det er kærligheden selv, som er den mest magtfulde og virkningsfulde medicin
Ada Luz Marquez
Lisbeth Degn, Kropsterapeut