Jeg skal huske at stoppe op så min krop kan følge med. Jeg har efterhånden lært, at kroppen skal kunne følge med mig, for at jeg kan få det godt. Hvis jeg ikke skaber åndehuller og pauser i min hverdag, så kan min krop ikke følge med mig.

Jeg skal huske at stoppe op så min krop kan følge med.

En klient sagde på et tidspunkt til mig: “Det er som om. at min krop halter bagefter alt det jeg har været igennem i de sidste par år”.  Derfor kom hun netop til mig. Fordi hun mærkede, at hendes krop ikke helt var med på, alt det der var sket i den seneste tid af hendes liv. Hun havde bla været igennem en større operation. Og hun havde en følelse af, at operationen og andre begivenheder, ikke helt havde bundfældet sig i hendes krop endnu.

En af mine undervisere Ronni Vistisen, grundlægger af Totum, sagde til os, på det sidste kursus jeg deltog i: “Man kan ikke gå fra den ene ting til den næste, uden at der er noget imellem”. For mig betyder det, at når du fx har lært noget nyt eller foretaget dig noget, der krævede noget ekstra af dig, så er det godt at tage en pause, før du begynder på noget andet.

Du kan faktisk ikke begynde på noget nyt, før du har færdiggjort det sidste du var i gang med. Og for at færdiggøre det, er du nødt til at holde en pause imellem det gamle og det næste. Så du giver plads til, at det du har oplevet kan bundfælde sig i dig. Og det kræver at der er tid og pause ind imellem det du foretager dig. For ellers kan kroppen have svært ved at følge med.

Og det gælder hver eneste gang vi oplever noget. Og det gælder hver eneste dag.

Vores hverdag er ofte meget komprimeret

Prøv engang at tænke en typisk dag igennem for dig. Hvor mange indtryk får du i løbet af en dag? Du står op, spiser morgenmad, du skal måske på arbejde eller uddannelse. Der sker mange ting i løbet af en dag. Mennesker du skal forholde dig til og møder og aftaler osv osv. Du tager hjem og skal måske afsted til fritidsaktiviteter eller du skal afsted med dine børn. Der skal handles ind og laves mad osv osv.  Og indimellem alt dette er der de sociale medier som du ofte følger med i sideløbende og som også giver dig en masse indtryk i løbet af dagen og ting du skal forholde dig til.

Hvor mange pauser holder du på en almindelig dag? En pause hvor du ikke lige skal noget bestemt, hvor du lige giver dig selv 5 minutter til at fordøje nogle af de indtryk du har fået i løbet af dagen. Måske holder du slet ikke nogen pause i løbet af dagen? Jeg mener “rigtig” pause, også uden telefonen?

Hvis du fx skal på et kursus, konference eller messe, så skal du bruge ekstra energi på det, fordi det er noget du ikke plejer. Og når du så kommer hjem igen, er du måske videre med din hverdag igen, uden at du har givet dig selv en lille pause på noget tidspunkt. På den måde får du ikke givet dig selv og din krop mulighed for at fordøje alle de indtryk du fik. Din krop kan ikke følge med og du giver ikke dig selv plads til at mærke og fordøje alt det der er skete inde i dig, da du var afsted.

Vi trækker på kroppens ressourcer når vi gør noget uvant

Jeg har for nylig lige været på et tætpakket kursusforløb i en uge. Her lærte jeg en masse nye redskaber og jeg arbejdede en hel del med mig selv. Det var en fantastisk uge. Under opholdet nød jeg fordybelsen i det.

Men min krop var meget træt da jeg kom hjem. Jeg var faktisk lige så træt, som dengang jeg gennemførte mit første maratonløb. Jeg var simpelthen fysisk træt, trods det, at jeg ikke var udfordret fysisk på kurset. Men min krop reagerede på det i dagene efter.

Jeg mærkede det i min krop i de følgende dage. Og min første løbetur efter kurset var meget tung, trods det at jeg ventede flere dage hvor jeg lod min krop hvile uden fysisk aktivitet. Alligevel var min krop træt. Jeg havde en følelse af, at mit immunforsvaret var i bund, som efter at jeg har løbet et meget hårdt løb. Jeg kunne mærke at kroppens ressourcer var opbrugt. Jeg kunne mærke hvordan jeg virkelig skulle passe ekstra på mig selv, for at undgå at blive syg.

Giv kroppen plads til at fordøje

På samme måde som vores mave skal skal fordøje den mad vi spiser, på samme måde skal kroppen have tid til at “fordøje” alle de indtryk og alt det vi tager ind hver dag, på det mentale plan. Derfor har jeg efterhånden lært mig selv, at jeg skal huske at stoppe op og få min krop inddraget. Der skal sættes tid af til “fordøjelse”  i min hverdag.  Måske går jeg en tur. Måske sidder jeg bare stille og laver ingenting. Men pauserne skal jeg have.

Så jeg vil prøve at huske at stoppe op, så min krop kan følge med mig. Og jeg er heldigvis så privilegeret, at jeg kan planlægge min arbejdstid selv. Derfor kan jeg indlægge pauser, så jeg har tid til at fordøje. Især når jeg har haft et ekstra hårdt program.

Har du også mulighed for at stoppe op engang i mellem og fordøje alle de indtryk du får i dit liv? Jeg er overbevist om, at den ekstra tid du bruger, kommer mange gange tilbage igen. For du gør noget godt for dig selv, når du lader tingene bundfælde sig, så din krop også kan følge med dig. Det hele får lov at lande i dig. Det giver dig mere energi og overskud, til alt det der venter dig i livet fremover.

Læs mere om kropsterapi her

Lisbeth Degn, Kropsterapeut

Få bedre kropskontakt

Få bedre kropskontakt

Tilmeld dig her og få inspiration til at dæmpe stress-symptomer som uro i kroppen, smerter, angst, depression. Straks efter tilmelding får du min mobilvenlige guide.

Tak for din tilmelding. Kig i din indbakke (Tjek evt. dit spamfilter). Du får mail med link til at bekræfte, at du vil have mail fra mig.