Den første gang jeg mødte Karsten, som er et af mine store forbilleder, var i forbindelse med min uddannelse til kropsterapeut. Jeg tog nogle kurser hos ham. Jeg fik et nyt syn på mig selv, og på hvad det vil sige, at være menneske. Karsten gjorde så stort et indtryk på mig, at jeg ikke længere var den samme, mit liv var forandret.

Du kan måske undre dig over, hvad sådan et emne har at gøre med kropsterapi?

Faktisk har det temmelig meget med kropsterapi at gøre.

For de fleste klienter der kommer i min klinik, er ofte nået til et sted i deres liv, hvor de føler, at de enten er gået i stå, eller de føler, at de kører i ring. De har brug for, at få et nyt perspektiv på deres liv. Nogle gange i forbindelse med de helt store spørgsmål og andre gange i mindre målestok.

Og der tror jeg, at vi kan hente inspiration, hos de forbilleder vi har.

Men hvad er et forbillede egentlig?

  • Et forbillede er en rollemodel, et menneske vi ser op til
  • Et forbillede er efterfølgelsesværdig
  • Et forbillede er et menneske, som vi beundrer, for det, det gør.
  • Et forbillede repræsentere de værdier og idealer som vi gerne selv vil efterleve
  • Et forbillede kan fungere som en slags guide, i udfordrende situationer.
  • Et forbillede kan være en der motivere os
  • Et forbillede kan være en stor inspirator
  • Et forbillede giver os håb og viser vejen

Mine forbilleder

Jeg har haft mange forbilleder i mit liv.  Mennesker som jeg har set op til og beundret. Mennesker som jeg har har lænet mig op ad i forskellige perioder af mit liv.

Min mormor var et forbillede for mig. Jeg beundrede hendes ro. Hendes ro over at hun var gammel og hun vidste, at hun snart skulle dø. Hun var fuldstændig afklaret omkring sit liv og sin kommende død. Hun havde fuld tillid til, at når den dag kom hvor hun skulle herfra, så var hun klar.

Min mormor havde sin tro på gud. Det gav min mormor ro. Jeg har ikke den samme urokkelige tro på gud, som min mormor havde. Men jeg har en tro på, at livet er noget særligt, og det skal vi værne om og have respekt for. Det har hun også lært mig.

Et forbillede der har betydet særlig meget

Karsten Munk mødte jeg for første gang, mens jeg var igang med at uddanne mig til Totum kropsterapeut. Jeg ønskede at supplere min uddannelse med fysiologi, anatomi, sygdomslære og psykologi m.m. Det valgte jeg at tage på Karsten Munk akademiet.

Jeg tror, at det der gjorde størst indtryk på mig, da jeg mødte Karsten for første gang var, at jeg følte mig mødt og set, som den jeg er. Jeg mærkede straks, at her kunne jeg slappe af og være mig selv. Jeg skulle ikke præstere eller gøre noget bestemt. Jeg kunne bare være tilstede.

Karsten introducerede mig også, til en helt ny måde at se verden på. En måde, hvor alt pludselig faldt på plads, som brikkerne i et puslespil. Ting fra mit eget liv, fik en helt ny mening, fordi jeg fik sat mine oplevelser ind i anden måde at forklare verden på, hvor krop og psyke er uadskillelige størrelser.

Karstens enorme viden om kroppen og dens sammenhænge, slog benene væk under mig. Det var simpelthen en fantastisk verden, som åbnede sig op for mig.

Hvad er det mit forbillede kan?

Jeg har tit tænkt på, hvorfor mon Karsten har gjort så stort indtryk på mig. Og jeg tror at det hænger sammen med, at han kan sætte sig i andre menneskers sted. Men han kan også noget andet. Han er tilstede, når han underviser. Dvs. han lytter, han er fokuseret, han er koncentreret, han er nærværende og han sætter rammen for undervisningen, så alle kan være trygge.

Nærvær smitter. Når vi møder et menneske der er nærværende, så smitter det. Det oplever jeg på den måde, at når undervisningen er nærværende, så kan den der modtager undervisningen, også meget nemmere lytte og bearbejde, det der bliver sagt.

Trygheden betyder meget i en læringssituation, den er forudsætningen for at du kan lære nyt. Og det er Karsten også god til, at skabe tryghed.

Karsten har også lært mig, at jeg kan læne mig tilbage og huske mig selv på, at alt er som det skal være. Der er en grund til, at jeg er havnet i en svær situation og at jeg må prøve at finde vej i det – også når jeg ikke kan finde meningen. Alt er godt. Alt er som det skal være. Det giver mig ro.

 At være underviser – at vise undere

På mange måder er undervisning omdrejningspunktet i mit liv.

Jeg har undervist i 20 år som skolelærer og nu også de seneste år, som kropsterapeut og supervisor på Totum uddannelsen. På mange måder er rollen den samme, som når jeg behandler. Jeg er både underviser og vejleder for mine klienter.

Søren Kirkegaard siger det således:

At man, naar det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham der, hvor han er, og begynde der. 

Og det er det, som Karsten han kan. Han kan sætte sig i dit sted og tage udgangspunkt i det. Han gør sine elever  trygge og skaber grundlag for, at en ny læring og forandring kan finde sted. Det bestræber jeg mig også på at gøre, når jeg er sammen med mine klienter eller elever. Jeg mener faktisk, at det må være min fornemmeste opgave.

Hvilke betydning har vores forbilleder?

Jeg tror, at det er vigtigt at have et forbillede. Det er vigtigt at have et forbillede som du kan se op til og lade dig inspirere af. Det er vigtigt, at have en, der viser en vej du kan gå, når livet bliver svært.

Det har også betydning for mig, at mine forbilleder er helt almindelige mennesker, som jeg kan spejle mig i.

I de perioder jeg har haft det svært, har jeg brugt mine forbilleder og rollemodeller som guider. Hvad ville de have gjort eller tænkt i samme situation?  Det har hjulpet mig igennem nogle ting, der var svære.

Hvilke forbilleder har du og hvordan bruger du dem?

Læs mere: Hvad gemmer din krop på?

Lisbeth Degn, Kropsterapeut

 

 

 

Få bedre kropskontakt

Få bedre kropskontakt

Tilmeld dig her og få inspiration til at dæmpe stress-symptomer som uro i kroppen, smerter, angst, depression. Straks efter tilmelding får du min mobilvenlige guide.

Tak for din tilmelding. Kig i din indbakke (Tjek evt. dit spamfilter). Du får mail med link til at bekræfte, at du vil have mail fra mig.