Er du god til at mærke andres behov? Er du god til at fornemme hvad alle omkring dig har brug for – men ikke hvad du selv har brug for? Det kan din krop betale en høj pris for.

Er du god til at mærke andres behov? Som behandler møder jeg mange klienter, som er gode til at mærke andres behov. Det er faktisk det, de er allerbedst til. Men det har en pris. Det kan føre til stress. For de har ikke øvet sig nok i at mærke deres egne behov.

Det de har til fælles

 • de har stor indføling i hvordan andre har det
 • de er meget hjælpsomme og har overskud til andre
 • de kan bære store omvæltninger i livet (sygdom, dødsfald, jobskifte, flytning)
 • de er meget meget dygtige til deres arbejde
 • de er meget sociale mennesker, med stor omgangskreds
 • de har altid haft “fuld fart på” i deres liv

Et andet fællestræk – kroppen “larmer”

Flere af disse symptomer kender de til:

 • de har ondt i kroppen
 • de har uforklarlige smerter, som lægen ikke kan finde årsagen til
 • smerterne flytter sig rundt i kroppen
 • de har intolerancer overfor forskellige fødevarer
 • de er lyd- og lysfølsomme
 • de oplever kroniske betændelsestilstande eller inflammation i kroppen

Det sidste fællestræk – og det vigtigste

De bærer rundt på en sorg, en længsel eller en smerte. En sorg eller længsel som var for ubærlig engang. En sorg som de har beskyttet sig selv imod, ved ikke at mærke den. Et helt liv.

De har alle været bevidste om at sorgen eller smerten var der. Også inden de opsøgte hjælp hos mig. De har altid vidst at det var en del af dem. Men sorgen var for stor. Derfor har de forsøgt at flygte fra den. Hele livet. De har undgået at mærke den. De har i stedet mærket og opfyldt andres behov. Fordi det var de blevet gode til. Fordi det var for smerteligt at opfylde deres egne behov. Det har de lært tidligt i deres liv.

Men sorgen forsvinder ikke, selvom vi prøver at undgå at mærke den. Og derfor begynder kroppen at reagerer. Kroppen gør ondt, når vi undertrykker følelser og ikke giver plads til dem. Vi spænder op i kroppen og der opstår ubalance og blokeringer i vores system.  Fordi vi ikke kan eller tør mærke det, der sidder i vores krop.

I kropsterapien mærker vi kroppen og følelserne

I kropsterapien får du mulighed for at sanse og mærke din krop og det der ligger gemt i den. Dine følelser er forbundet til din krop. De er lagret i din krop.

Du mærker helt konkret og fysisk, hvad du er “flygtet” fra, eller har undertrykt i dit liv. Du mærker det, du ikke har været i stand til at mærke. Du mærker det du har forsøgt at skåne dig selv imod. For at kunne udholde sorgen eller smerten der var engang. Og som stadig er der.

Vi kan leve et helt liv, uden at komme ind og møde de dybeste følelser i os selv. Men det har som regel nogle fysiske konsekvenser for kroppen.

Giver du dig selv lov til at mærke hvad du har brug for?

Klienten mærkede pludselig sin sorg og smerte

En klient sagde til mig, imens hun fik behandling, at hun nu mærkede, hvor stor hendes mors sorg havde været. Klientens mor mistede sine forældre, da hun selv lige var blevet mor. Klienten mærkede moderens dybe sorg i sig selv. Den sorg som var skyld i, at hendes mor ikke havde været i stand til at lukke sit eget lille barn ind i sit hjerte. For sorgen over tabet af forældrene var for stor. Moderens sorg var blevet til klientens sorg. Den havde hun båret rundt på et helt liv..

Det var egentlig ikke nyt for hende. Hun kendte jo historien. Det var derimod nyt, at hun turde komme ind og sanse og mærke det kropsligt. Vi gjorde det sammen. Jeg tog hende i hånden. Hun var ikke alene. Derfor kunne hun. Derfor turde hun.

Hun mærkede nødvendigheden af det kropslige “møde” med smerten. Det møde som gør det muligt for hende at få det bedre. Det er blevet hendes vej til at få bearbejdet sorgen. Så kan hun ad den vej, lærer at drage omsorg for sig selv og mærke hvad hun har brug for. I stedet for, at hun kun kan mærke hvad andre har brug.

Det har hun nemlig været vant til hele sit liv. Og det har haft en meget høj pris. Hendes krop har reageret voldsomt og den har været stresset i de sidste mange år. Men ikke længere. Nu er hun i stand til at tage vare på sig selv – og ikke kun være noget for andre. Hun er begyndt at hele sig selv indefra, og drage omsorg for sig selv. Det er egentlig det, hendes krop har prøvet at fortælle hende, at hun havde brug for. En ny forandrings-proces er gået igang.

Jeg er dybt taknemmelig over at have været en del af det.

Læs også Kropsterapi er meget mere end massage

Lisbeth Degn, kropsterapeut

 

Få bedre kropskontakt

Få bedre kropskontakt

Tilmeld dig her og få inspiration til at dæmpe stress-symptomer som uro i kroppen, smerter, angst, depression. Straks efter tilmelding får du min mobilvenlige guide.

Tak for din tilmelding. Kig i din indbakke (Tjek evt. dit spamfilter). Du får mail med link til at bekræfte, at du vil have mail fra mig.