Er der en sammenhæng mellem angst og vrede? Det er der noget der tyder på. En amerikansk psykiater Van der Kolk har forsket i, hvordan kroppen bliver påvirket ved følelsesmæssige belastninger, som traumer og stress.
Ubevidst vrede kan bo i dig
Du kan bærer på en vrede, uden at du er bevidst om det. Det kan fx skyldes at du som barn er blevet udskældt eller afvist, hvis du udtrykte vrede. Det kan have skabt en følelse af, at du føler dig forkert, når du mærker vrede og derfor undertrykker du den, eller du ignorerer den i dig selv. Det kan du blive så dygtig til, at du ikke længere mærker vreden i situationer, hvor det ellers ville være naturligt at du blev vred.
Hvis du fx oplever en bil der gasser op i stedet for at stoppe, når du står ved et fodgængerfelt. Eller det kan være chefen der italesætter at du mangler at løse en opgave, trods det, at du ikke havde en chance for at nå opgaven. Det kan også være, at du bliver overfuset af en kollega, som beskylder dig for, at du ikke har ryddet op, og det viser sig at det var en anden kollega det drejede sig om.
Situationer hvor du egentlig ikke bliver vred eller lader dig “gå på” af det i nuet.
Kroppen reagerer nogle gange forsinket
Du kan måske så pludselig få det dårligt når du kommer hjem. Du får fx hjertebanken, svedige hænder, kvalme eller summen i kroppen. Du tror at du er ved at blive syg og så er det i virkeligheden den tidligere hændelse med en kollega, som kroppen først reagerer på nu. Med andre ord, du oplever et angstanfald.
Den amerikanske psykiater Van der Kolk opdagede, at når vi bliver udsat for et traume eller stress, så husker vores krop det i form af billeder, berøringer lyde og sansninger. Vi har altså ikke et sprog med ord, for det vi oplever i kroppen. På samme måde reagerer vores krop også i et angstanfald.
Det kan altså være en gammel hændelse, som kroppen husker, som pludselig bliver aktiveret og derfor opleves som et angstanfald. Det er derfor det ikke nytter noget, kun at tale om angsten, hvis vi vil den til livs. Den skal også mærkes i kroppen.
Så er der en sammenhæng mellem angst og vrede?
Vi kan blive rigtig gode til at lukke af for nogle bestemte følelser herunder vrede, fordi vi ikke er blevet mødt i den. Og vi kan blive så gode til at lukke af for de følelser, at vi slet ikke mærker vreden, i de situationer hvor vi egentlig burde mærke den.
Så er der en sammenhæng mellem angst og vrede? Ja det oplever jeg ofte. Klienter der kommer med angstproblematikker har ofte en uforløst vrede gemt i kroppen. Og når vi får arbejdet med den, så oplever de en forløsning. Deres krop lærer at det er okay at blive vred. De mærker hvor i kroppen vreden sidder, og hvilke muskler de bruger, når de er vrede. De oplever, at det ikke er farligt at udtrykke deres vrede.
Et angstanfald kan dermed bunde i en uforløst vrede, som klienten ikke har formået at givet udtryk for. Og så kan den pludselig dukke op ud af det blå, hvor en lille ting kan udløse det. Men det er i virkeligheden nogle gamle følelser som kroppen reagerer på. Når klienten så får erfaringer på briksen med at det er okay at udtrykke sin vrede, så kan de også begynde at udtrykke den udenfor behandlerrummet,
Vrede er konstruktiv
Vrede handler rigtig meget om at kunne sætte grænser. Når vi er ca 2-4 år gamle, så begynder vi at øve os i at sætte grænser. Det vi også kalder for trodsalderen. Det er her, vi finder ud af, om det rent faktisk er okay at sige fra, eller om det ikke er okay. Alt efter hvordan vi bliver mødt i det, så lærer vi at udtrykke vores vrede eller frustration eller at gemme den væk.
Men vrede er jo godt i den forstand at vi kan udtrykke hvor vores grænse går. Det er der ikke andre der kan mærke for os. Men har vi ikke fået lov til at vise den tydeligt, så risikerer vi, at vores grænse bliver overskredet senere hen i livet. Nogle gange helt uden at vi opdager det.
Og så er det, at vi pludselig kan få et angstanfald.
Der kan selvfølgelig også være andre årsager til at mennesker udvikler angst. Vi er alle forskellige. Men det vil jeg komme ind på i et andet oplæg.
Lider du af angst, så læs mere om mine behandlinger her
Lisbeth Degn, Kropsterapeut