En kædereaktion af gamle følelser aktiveres, i det øjeblik vi virkelig bliver presset. Der stod vi. Uden tag over hovedet og måtte hente lidt tøj inde i huset inden vi skulle indlogeres på et hotel. Vi anede ikke hvor meget der kunne reddes ud efter branden.

En kædereaktion af gamle følelser aktiveres, i det øjeblik jeg fik sms`en. Følelserne var de samme, som jeg kendte fra andre situationer, hvor jeg virkelig er blevet presset.

Der skete heldigvis kun materiel skade under den brand. Mine piger kunne lige så godt have siddet alene hjemme, men heldigvis nåede min eksmand at opdage branden, inden han skulle ud på sin løbetur den fredag eftermiddag.

Jeg selv var nede og behandle i min klinik. Da jeg var færdig var der kommet en sms hvor der stod: brand i kælder, piger ved nabo, brandvæsen tilkaldt.

Jeg fik følelsen af, at tæppet bliver revet væk under mig. En følelse af, at jeg mistede grebet, mistede kontrol og ikke kunne gøre noget. En rædselsfuld afmagtsfølelse. Jeg fik kvalme og min mave snørede sig sammen.

Der var heldigvis kun sket materielle skader. Men jeg husker det, som en periode hvor jeg havde mistet grebet om mit liv. Vi anede ikke hvad der kunne reddes af vores ejendele.

Opringning satte gang i kædereaktion af gamle følelser

Min veninde, som jeg kalder for Mette, fik for nogle år siden en opringning fra hendes datter. Hun var blevet akut indlagt med voldsomme mavesmerter og de kunne ikke finde ud af hvad der var galt med hende. Noget pegede på at det ikke “bare” var en blindtarmsbetændelse men noget andet.

Mette oplevede ligesom jeg, at det var nogle gamle følelser der blev aktiveret, som en kædereaktion af følelser.

Da Mette var 15 år gammel fik hun ligeledes en opringning. Det var en opringning om at hendes mor var kommet alvorligt til skade og de vidste ikke om hun ville overleve.

Mette fik det på nøjagtig samme måde, da hendes datter ringede. Det satte i gang i en gammel kædereaktion af følelser som hun ikke kunne stoppe. Hun fik det rigtig dårligt. Hun blev ramt af en følelse af angst og katastrofetanker. Og hendes hals snørede sig sammen og hun fik store smerter i sin mave.

Heldigvis viste det sig senere, at det ikke var så alvorligt med hendes datter.

Besked fik hende til at føle sig kontrolleret

En klient jeg har, som vi kalder Lene, har hele tiden følt sig meget kontrolleret af sin mor. I alt hvad hun har foretaget sig i sit liv. Det betød at hun tidligt vendte hendes mor ryggen og lukkede hende ude af sit liv.

Lene blev bedt om at passe et hus for en veninde der var taget på ferie og alt var godt. Lene gik sin runde i huset og vandede planterne og så efter det hun var blevet bedt om.

Lene fik på et tidspunkt en sms hvor der stod: Har du også husket at tømme postkassen? Og det satte gang i præcis de gamle følelser hun fik. da hun som barn oplevede, at hendes mor ville kontrollere hende. Lene vidste godt, at det ikke var venindens hensigt. Men alligevel blev Lene så vred og så ked af det, at hun næsten ikke kunne være i sin krop. Lene følte sig kontrolleret på nøjagtig samme måde, som i de år hvor hun boede hjemme ved sin mor.

Lenes veninde var ikke klar over hvad den besked havde sat gang i.

Gamle oplevelser er lagret i kroppen

Vi har nogle gange oplevelser der ligger lagret i kroppen. Når vi oplever noget der gør os bange eller forskrækket, er det ikke kun den specifikke hændelse, men også tidligere hændelser som stadig sidder i kroppen, vi reagerer på.

Derfor kan vi opleve at vi reagerer voldsomt i en situation, der måske ikke er så slem, men som minder os om noget fra tidligere i vores liv, der var meget voldsomt for os. Det kan være gamle hændelser, som vi ikke har fået færdigbearbejdet, som stadig “fylder” i kroppen.

I den tid vi lever i lige nu, er der mange der oplever at deres krop er mere sensitiv end den plejer at være. Det tror jeg skyldes, at vi lever i en form for forhøjet beredskab. Der er hele tiden uvished om hvordan morgendagen ser ud.

Og når vi så samtidig “slæber” rundt på en sæk fyldt med gamle hændelser og oplevelser som potentielt kan aktiveres, så skal der ikke meget til, for at udløse en kædereaktion af gamle følelser.

Hvad sidder der i din krop?

Måske har du også nogle gamle oplevelser der sidder i din krop? Oplevelser som du ikke har fået bearbejdet og som du gerne vil have arbejdet med? Måske har du bare brug for at få lidt ro på dit system og få din krop mere afspændt? Du er meget velkommen til at booke en gratis afklarende samtale med mig her. 

Lisbeth Degn, Kropsterapeut

Få bedre kropskontakt

Få bedre kropskontakt

Tilmeld dig her og få inspiration til at dæmpe stress-symptomer som uro i kroppen, smerter, angst, depression. Straks efter tilmelding får du min mobilvenlige guide.

Tak for din tilmelding. Kig i din indbakke (Tjek evt. dit spamfilter). Du får mail med link til at bekræfte, at du vil have mail fra mig.