Diskusprolaps og ondt i ryggen? Noget tyder på, at årsagen til rygproblemer ofte kan være af psykisk karakter. Rygsmerter er blevet til en folkesygdom i DK.

Diskusprolaps og ondt i ryggen kender alt for mange til. Faktisk er der 60-70% af alle danskere, der får rygproblemer på et eller andet tidspunkt i deres liv. 15 % af alle langtidssygemeldinger og 10 % af alle førtidspensioner, skyldes diskusprolaps eller andre rygproblemer. (Sundhed.dk)

Det kan derfor være værd at se nærmere på , hvorfor så mange af os, får en diskusprolaps eller andre rygproblemer. Hvad kan det skyldes? Og kan vi på nogen måde forebygge og gøre noget selv, for at undgå problemer med vores ryg?

Du bør naturligvis altid få undersøgt din ryg, hvis du har mistanke om en diskusprolaps eller noget andet alvorligt i din ryg.

Men lad os prøve at se på hvilke årsager, der kan være skyld i dine rygproblemer. For hvis du kender årsagen, så er det nemmere for dig, at gøre noget ved det. Så kan du forebygge rygsmerter eller en diskusprolaps i ryggen.

Fysiologiske årsager til diskusprolaps og ondt i ryggen

Har du et ensformigt arbejde, hvor du bevæger kroppen for lidt eller for ensidigt? Prøv at få tjekket din arbejdsstilling. Sørg også for at få indarbejdet nogle pauser og skift i løbet af dagen. Måske belaster du ryggen for meget på dit arbejde? Måske har du for stillesiddende et arbejde, hvor du ikke får bevæget dig nok?

Men det kan også være nogle helt andre årsager til rygsmerter.

Det kan være at dit kredsløb ikke fungerer helt som det skal, eller det kan være noget hormonelt, der kan være årsagen til at din ryg driller. Manglende blodforsyning eller fordøjelsesproblemer kan også give rygsmerter og rygproblemer.

Forklaringen kan også være af psykologisk karakter. Faktisk er der meget der peger på, at de psykologiske faktorer spiller kraftigt ind på rygsmerter.

Psykologiske årsager til diskusprolaps og ondt i ryggen

Her kommer en lille guide til dig. Den fortæller om hvilke psykologiske elementer der kan være i spil, alt efter hvor dine problemer sidder i din ryg. Guiden må du ikke se som en endegyldig facitliste. Men du kan bruge den, til at få nogle nye perspektiver på dine rygproblemer. Så kan du arbejde mere forebyggende med dine rygproblemer. Når du får en større indsigt i, hvad der kan være på spil i din ryg (og i hele din krop). Det hele hænger nemlig sammen.

Øverste del af ryggen

Hvis du har ondt i den øverste del af din ryg, kan det muligvis hænge sammen med, at du mangler støtte i dit liv. Især fra dine nærmeste relationer. Eller det kan hænge sammen med, at du har en følelse af ikke at være elsket. Det kan også handle om, at du selv står i vejen for at kunne modtage kærlighed.

Den midterste del af ryggen

Den midterste del af ryggen, kan handle om sider af dig selv, som du enten ikke bryder dig om at vise frem. Eller som du holder tilbage. Det kan være, at de sider af dig selv, som du bliver irriteret over hos andre, egentlig er de sider hos dig selv, som du ikke bryder dig om. Fordi du af en eller anden grund, ikke har givet dig selv lov til at vise disse dem frem? Måske er der noget du ikke har fået lov til at give udtryk for?

Den nederste del af ryggen – lænden

Har du problemer eller smerter i din lænd? Det kan nemlig hænge sammen med, at du kan være bange for at blive svigtet af dine nærmeste. Måske er du bange for at miste nogen? Det kan også skyldes, at du føler dig usikker. Måske på din økonomi eller på andre områder? Måske har du mange bekymringer? Dine krav og forventninger til dig selv, kan være (for) høje og sætte sig i den nederste del af ryggen.

Generelt for hele ryggen kan der også ligge et tema omkring præstation og kontrol.

Er der noget af ovenstående som du kan nikke genkendende til? Måske kan du tage det med i dine egne overvejelser omkring dine rygproblemer?

Spørg dig selv, om der er noget jeg skal have arbejdet med? Er der noget jeg måske skal have gjort noget ved eller ændret på i mit liv? For det kan rent faktisk være det der sætter sig i din ryg.

Smerter kan føles forskelligt

Et sidste element handler om, hvordan vi opfatter og oplever smerte forskelligt. Alt efter hvilket humør vi er i. Vores sindstilstand har betydning for, hvordan vi oplever smerter. Hvis du er glad, har du simpelthen mindre ondt, end hvis du er ked af det. Vores smerter påvirkes også af, hvordan vi selv forholder os til dem og hvordan vi påvirkes af smerterne.

Derfor har det stor betydning for dine rygsmerter, hvordan du ellers har det i dit liv.

Sørg for at gøre noget for dig selv.

Gør noget der gør dig glad hver dag.

Omgiv dig med nogle mennesker der gør dig glad.

På den måde kan du påvirke hvordan du oplever dine smerter.

Forebyg diskusprolaps og ondt i ryggen

Diskusprolaps og ondt i ryggen kan derfor være en kompliceret størrelse. Det kan være svært at skille tingene ad, og finde ud af hvad der er hvad.

Men du kan gøre meget selv, for at forebygge at få problemer med din ryg. Du kan sørge for at holde din ryg bevægelig og styrke dine muskler. Især i og omkring din core. Det er nemlig vigtigt, at du altid får bevæget dig –  også selvom du har ondt. Men mærk efter og gå kun til smertegrænsen.

Har du en diskusprolaps eller andre specifikke rygproblemer, så lav de øvelser du har fået anbefalet af din læge eller fysioterapeut, kropsterapeut mm.

Træningsøvelser af ryg

Jeg vil her vise dig nogle øvelser, som jeg selv synes er rigtig gode. Øvelserne laver jeg selv for at holde min ryg smidig og bevægelighed og de styrker min ryg. Det er øvelser som stort set alle kan lave.

Din rygsøjle består af 7 halshvirvler (nakken) 12 brysthvirvler og 5 lændehvirvler (lænden). Rygsøjlen er formet som et S og har dermed et naturligt lændesvaj og et naturligt svaj ved nakken. Det er vigtigt at du prøver at bevare de naturlige kurver du har i ryggen. Både når du laver øvelser og i det hele taget når du sidder, står og går.

Rygøvelser

Barnets stilling – Start på alle 4 og sænk din bagdel ned over dine ben. Stræk armene op foran dit hoved. Lad der være lidt mellemrum mellem knæene og hvil panden i gulvet. Lig sådan i ca. 30-60 sekunder

Cat/cow: Stå på alle 4 og begynd at skyde ryg og svaj derefter i ryggen. Gentag 10 gange.

Twist i ryggen. Stå på alle 4 og løft din ene arm ud og op. Skyd den derefter ind under din overkrop og hvil på skulderen. Hold stillingen i 30 sekunder. Løft dig tilbage på alle 4 og skift side.

Start på alle 4. Løft på samme tid din venstre arm frem foran dig og dit højre ben bagud. Stræk arm og ben godt ud, som om der er nogle der trækker i arm og ben og strækker dig længere. Hold positionen 5-10 sekunder inden du skifter til modsatte arm og ben. Gentag 5 gange med hvert ben.

Cobraen – Lig på maven med hænderne placeret ud foran dit bryst. Løft nu overkroppen op og hold et stræk i ca. 5 sekunder inden du roligt kommer ned igen. Gentag 5 gange med hvert ben og arm.

.

Lig på ryggen med fødderne placeret i gulvet og bøjede knæ. Vip nu knæene ud til en side ad gangen og skift fra side til side. (god for lænden)

Bækkenløft – læg dig på ryggen. Bøj i knæene og sæt fødderne i gulvet og hav armene ned langs kroppen. Løft nu din bækkenbund op fra gulvet imens du spænder op i din bækkenbund. Dvs. du kniber sammen i din lukkemuskel. Sænk ryggen langsomt igen. Gentag 10 gange.

Tvist af ryggen. Sid med det ene ben strakt ud foran dig og det andet bøjet. Placer albuen på indersiden af det bøjede ben. Og placer den anden hånd bag dig. Hold strækket i 30 sekunder og byt side. Hold ryggen ret.

Den sidste øvelse er for din mave. Din mave er også vigtig at styrke, for at holde din ryg stabil.  Lig på ryggen og fold hænderne bag nakken. Rul langsomt overkroppen op og ned. Gentag 10 gange.

Gentag gerne øvelserne 2-3 omgange og lav øvelserne 2-4 gange ugentligt.

God fornøjelse med øvelserne !

Find flere øvelser

Har du nogle specifikke problemstillinger,, fx diskusprolaps og ondt i ryggen, vil jeg desuden anbefale dig at gå ind på nettet og søge efter flere øvelser. Fx kan du gå ind på sundhed.dk hvor der er nogle gode øvelser for lænden.

Jeg vil slutte af med nogle af de gamle ordsprog om ryggen, som du måske kender.

have nogen i ryggen

gå bag om nogens ryg

have ryggen fri

lægge ryg til noget

løbe en koldt ned af ryggen

rette ryggen

slikke nogen op og ned af ryggen

stikke en kniv i ryggen på nogen

vende nogen ryggen

Læs også om Nakkesmerter eller at tage sig selv i nakken?

Har du fået lyst til at læse mere om mine behandlinger? Så læs mere her

Lisbeth Degn, Kropsterapeut